Την παραμονή της σύγκλησης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στις Βρυξέλλες συνεδρίασε η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ. Σε αυτήν έκανε την εμφάνισή της έπειτα από καιρό μια φίλη από τα παλιά: η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ.
- Από τον Μανώλης Κοττάκης
Η αξιωματούχος με τις διάσημες καρφίτσες στο πέτο του ταγέρ, η οποία πρωταγωνίστησε στον πόλεμο των Βαλκανίων τη δεκαετία του 1990, τότε που οι ΗΠΑ ήθελαν να εξάγουν «δημοκρατία» στην περιοχή. Η πολιτικός που υπαγόρευσε στον Κώστα Σημίτη τη Συμφωνία της Μαδρίτης και κατά έμμεση ομολογία του ιδίου σε βιβλίο του επέβαλε τη φράση «η Τουρκία έχει νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο».
Η τσεχικής καταγωγής Ολμπράιτ, στην κατάθεσή της κατά την επανεμφάνισή της, ασχολήθηκε πάλι με τα αγαπημένα της Βαλκάνια, τα οποία, κατά την άποψή της, αποσταθεροποιούνται από τη Ρωσία και την Κίνα (υποτίθεται ότι ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας έγινε για να τις διώξουν – μάλλον απέτυχε). Η κυρία Ολμπράιτ είπε πως οι ΗΠΑ πρέπει να αυξήσουν την εμπλοκή τους στα Βαλκάνια, έκανε λόγο για «ακμάζουσα διαφθορά» και μίλησε για «διεφθαρμένους ηγέτες που χρησιμοποιούν τα εθνικά ζητήματα για να μείνουν στην εξουσία». Οι οποίοι, σημειωτέον, είναι όλοι αμερικανικής προτιμήσεως.
Η δυτική δημοκρατία αστόχησε μάλλον κατά τον εμβολιασμό της στην περιοχή. Την επομένη της παρέμβασης της κυρίας Ολμπράιτ στη Βουλή των Αντιπροσώπων η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. διακήρυξε στα συμπέρασμά της ότι «η Ε.Ε. θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ σε θέματα που αφορούν τις σχέσεις με την Τουρκία και την ανατολική Μεσόγειο». Διόλου δε απίθανο σε επόμενη σύνοδο να επεκτείνει τη συνεργασία αυτή και στα Βαλκάνια.
Τι έχουμε λοιπόν εδώ; Στην πραγματικότητα, παράδοση σκυτάλης. Αντίο, Ανγκελα Μέρκελ, καλωσόρισες, Μαντλίν. Οπου Μέρκελ η Ευρώπη που αποσύρεται από τα ζητήματα περιφερειακής πολιτικής, όπου Μαντλίν η Αμερική που φαίνεται να επιστρέφει για τα καλά στην περιοχή! Η καγκελάριος αποχωρεί το 2021 από το αξίωμά της έπειτα από 16 χρόνια θητείας, συμπαρασύροντας και τον εμβληματικό Σόιμπλε. Αφήνει ένα κενό εξουσίας που δεν θα το καλύψει κανείς ηγέτης με βάση όσα γνωρίζουμε. Ούτε στη χώρα της ούτε έξω από αυτήν. Η παλαιά Ευρώπη θα βυθιστεί στην εσωστρέφεια μετά τη διάσπαση του Brexit, και τα περιφερειακά θέματα των Βαλκανίων και της Μεσογείου θα επιστρέψουν στους παλαιούς γνώριμους. Αυτό δεν ξέρουμε αν είναι καλό για την πατρίδα μας.
Οι ΗΠΑ θέλουν να απαγκιστρώσουν τον Ερντογάν από τον Πούτιν και, αφού τον πιέσουν με κυρώσεις, δίκες και άλλα προσωπικά θέματα, θα τον προσεγγίσουν. Η πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο ποτέ δεν ενοχλούσε τις ΗΠΑ. Εξυπηρετούσε, άλλωστε, παγίως τα συμφέροντά τους. Ειδικά τους Δημοκρατικούς που πρωταγωνίστησαν στην γκριζοποίηση των Ιμίων (τους είχε σταλεί χάρτης από την πρεσβεία τους στη Ρώμη ότι είναι ελληνικά αλλά τον αγνόησαν!). Γι’ αυτό εικάζεται βασίμως ότι και τώρα θα ανεχθούν και τα παιχνίδια με τα ερευνητικά και τα γεωτρύπανα και αύριο την παραβίαση του 28ου Μεσημβρινού.
Ακόμη και το γεγονός ότι πρώην αξιωματούχοι της Τουρκίας άνοιξαν θέμα κυριαρχίας Αντικυθήρων με τους ζωτικής σημασίας θαλάσσιους διαδρόμους του Αιγαίου και με τα 12 μίλια συνδέεται. Ας σημάνουμε λοιπόν συναγερμό και για το 2021. Το 2020 χάσαμε ήδη με το νέο δόγμα περί 6 μιλίων. Το διακύβευμα της επόμενης χρονιάς είναι ακόμη πιο συγκλονιστικό: ο έλεγχος του Αρχιπελάγους που «βρέχει» τα νησιά μας. Αυτόν απαιτούν οι Τούρκοι για να μη διασπούν εφεξής την ενότητα του ΝΑΤΟ. Να οριστούν αφεντικά της Μεσογείου. Απαιτείται η μεγίστη κινητοποίησις. Όλων. Και ξεκάθαρες εξηγήσεις. Κυρίως στις «Μαντλίν» που έρχονται!