Από τις λίγες επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να εκτοξεύεται μέσα στην κρίση ήταν οι εταιρίες courier. Το παράδοξο κι όμως… ελληνικό είναι ότι αυτές οι επιχειρήσεις θεωρούνται από το κράτος… πληττόμενες, παρά το γεγονός ότι ακόμη και από την περίοδο της πρώτης καραντίνας «πνίγονται» στη δουλειά.
Μέσα στην πανδημία οι εταιρίες ταχυμεταφορών κάνουν «χρυσές» δουλειές, με τον όγκο της εργασίας τους να είναι τόσο μεγάλος που εδώ και καιρό αδυνατούν να ανταποκριθούν στις παραγγελίες, λόγω της εκτόξευσης του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ομως συμπεριελήφθησαν στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ από το πρώτο lockdown την περασμένη άνοιξη και έκτοτε η κυβέρνηση τις… ξέχασε στους πληττόμενους ΚΑΔ.
Στην υπουργική απόφαση «Προσδιορισμός πληττόμενων επιχειρήσεων για την υποχρεωτική απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Νοέμβριο 2020» συμπεριλαμβάνονται οι «άλλες ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες, εκτός από υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης τροφίμων (delivery)», με κωδικό 53.20.
Οσο ο κόσμος περιμένει να παραλάβει τα προϊόντα που έχει παραγγείλει ηλεκτρονικά, η κυβέρνηση αναγκάζεται να ανοίξει το λιανεμπόριο με το αποτυχημένο μέτρο του «click away» προκειμένου να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις ταχυμεταφορών. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δίνει το δικαίωμα στις επιχειρήσεις «courier» να καταβάλλουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40% τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, να ανασταλεί η πληρωμή ρυθμισμένων οφειλών και τραπεζικών χρεών τους, αλλά και να προχωρήσουν σε αναστολές εργασίας, παρά το γεγονός ότι ο όγκος δουλειάς απαιτεί την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.