Προτού καν ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία ώστε να διαβιβαστεί η δικογραφία στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου και ενώ οι δύο κατηγορούμενοι για κατασκοπία υπέρ της Τουρκίας παραμένουν ελεύθεροι, ο Τούρκος πρόξενος προκαλεί ζητώντας να του παραδοθούν ο υπολογιστής και το κινητό που κατασχέθηκαν από τον γραμματέα του προξενείου στη Ρόδο!
Ο Τούρκος διπλωμάτης έχει απευθύνει επιστολή προς τις ελληνικές Αρχές και ζητά να αποδοθούν στο προξενείο οι συσκευές που κατασχέθηκαν, επισημαίνοντας ότι δεν ανήκουν στον γραμματέα, αλλά του είχαν δοθεί για να τα χρησιμοποιεί για τις ανάγκες της εργασίας του!
Ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου Μπαϊράν Σαμπαϊντίν έχει λάβει προθεσμία και αναμένεται να απολογηθεί την Παρασκευή για τις κατηγορίες που του αποδίδονται, καθώς επίσης και όσα του επιρρίπτει ο συγκατηγορούμενός του μάγειρας του επιβατηγού πλοίου που εκτελούσε το δρομολόγιο της ακριτικής άγονης γραμμής, ότι τον στρατολόγησε για να καταγράφει κινήσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων και στρατιωτικών δυνάμεων.
Με απόφαση της εταιρίας ΣΑΟΣ ο μάγειρας του πλοίου «ΣΤΑΥΡΟΣ» αποναυτολογήθηκε και απολύθηκε, λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση κατασκοπίας.
Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών διεξάγει έρευνα σε όλους τους λογαριασμούς των κοινωνικών δικτύων που χρησιμοποιούν οι κατηγορούμενοι, όπως και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους και τις εφαρμογές τηλεπικοινωνιών, όπως viber και what’s up. Υστερα από αίτημα των αστυνομικών έχει διαταχθεί άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και για τους δύο κατηγορούμενους, για να εντοπιστεί το στίγμα τους στις συνομιλίες μεταξύ τους αλλά και με άλλα πρόσωπα.
Στην απολογία του ο μάγειρας φέρεται ότι ισχυρίζεται ότι ο γραμματέας του Προξενείου επεδίωκε να τον πείσει να στρατολογήσει και άλλα πρόσωπα με παρεμφερή καθήκοντα σε πλοία της γραμμής. Οι έρευνες του ελληνικού κλιμακίου αντικατασκοπίας συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν πίσω από την υπόθεση κρύβεται δίκτυο Τούρκων πρακτόρων.
Κατά την έρευνα στο περιβάλλον του γραμματέα προέκυψε μια παλαιότερη εμπλοκή μελών της οικογένειας του υπέρ της Τουρκίας. Τη διετία 2011-2012 στη γενέτειρά του, το χωριό Σώστης του νομού Ροδόπης, ο τότε ιμάμης Μπιλάλ Καραχαλίλ -νυν τοποτηρητής της μουφτείας Ξάνθης- επέλεξε να αυτονομηθεί και να μην υποταχθεί στον ψευδομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ. Η οικογένεια του γραμματέα μαζί με άλλους μουσουλμάνους διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εκδίωξη τού ιμάμη Μπιλάλ Καραχαλίλ από το χωριό τους, ακολουθώντας τη γραμμή που «περνούσε» η κυβέρνηση του Ερντογάν.