Ο ανταγωνισμός για την απόκτησή του έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Σιγή ιχθύος για τις περίεργες παρενέργειες
- Του Μιχάλη Ψύλου
H πανδημία είναι μια πύλη, σύμφωνα με τα λόγια της Αρουντάτι Ρόι. «Ιστορικά, οι πανδημίες ανάγκασαν τους ανθρώπους να βάλουν τέλος στις κακές συνήθειες του παρελθόντος και να φανταστούν τον κόσμο τους εκ νέου. Γι’ αυτό και η πανδημία πρέπει να είναι μια πύλη, μια πύλη ανάμεσα στον παλιό κόσμο και τον καινούργιο» γράφει η διάσημη Ινδή συγγραφέας.
Λόγια σοφά και πιο επίκαιρα από ποτέ σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία η ανθρωπότητα κρατά την ανάσα της με την ελπίδα της επιστροφής στην «κανονικότητα της ζωής». Η Ευρώπη, μάλιστα, που με περισσότερα από 20.000.000 κρούσματα στις 52 χώρες που την απαρτίζουν είναι μακράν η πιο πληγείσα περιοχή του κόσμου, βλέπει ότι η επιστροφή στην κανονικότητα τείνει να λάβει πολεμικές διαστάσεις σε ό,τι αφορά το μοναδικό πλέον αντίδοτο: τα εμβόλια! Με την πανδημία να έχει τεθεί εκτός ελέγχου σε χώρες που υποτίθεται ήταν πρότυπο, όπως η Γερμανία, ο ανταγωνισμός για την απόκτηση των εμβολίων έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δέχτηκε ισχυρές πιέσεις για να εγκρίνει άρον άρον το εμβόλιο που ανέπτυξε ο όμιλος των εταιριών Pfizer και BioNTech. Ενώ επρόκειτο να πιστοποιήσει το εμβόλιο στις 29 Δεκεμβρίου, θα το κάνει στις 21 Δεκεμβρίου, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό. Και είναι φυσικό ότι ασκούνται πιέσεις, προφανώς από τις κυβερνήσεις στη γηραιά ήπειρο, καθώς, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι καταφανής η αποτυχία τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ακόμη και αν ανέστειλαν προσωρινά και στα λόγια το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, δεν προχώρησαν σε ουσιαστικά μέτρα και επενδύσεις στα δημόσια συστήματα υγείας. Πάντα είχαν και έχουν στον νου τους τα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την ίδια ημέρα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., προφανώς για να ηρεμήσει τα ανταγωνιστικά πνεύματα.
Το Βερολίνο ανακοίνωσε ήδη, πάντως, ότι ο εμβολιασμός στη χώρα θα αρχίσει στις 27 Δεκεμβρίου, καθώς η κατάσταση στη Γερμανία είναι η χειρότερη σε όλη την Ευρώπη. Κάθε τρία λεπτά πεθαίνει ένας πολίτης στη Γερμανία λόγω του κορονοϊού. «Το να γίνουμε… Μπέργκαμο είναι πιο κοντά από ό,τι πιστεύει ο ένας ή ο άλλος» λέει ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Σέντερ, ασκώντας σκληρή κριτική στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση Μέρκελ.
«Ο Covid-19 έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο» λέει εναγωνίως ο Σέντερ και προσθέτει: «Εάν δεν είμαστε προσεκτικοί, η Γερμανία θα είναι σύντομα το πρόβλημα στην Ευρώπη». Την ίδια ώρα η κατάσταση στα γερμανικά νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι τέτοια, που οι γιατροί αναγκάζονται να μπαίνουν πολλές φορές μπροστά στο δραματικό δίλημμα της επιλογής: Ποιον θα σώσουν και ποιον θα αφήσουν να πεθάνει!
Ο Ματίας Μένγκελ, διευθυντής μιας κλινικής στο Ομπερλάουσιτζ, το είπε δημοσίως: «Τις τελευταίες μέρες βρισκόμαστε αρκετές φορές σε μια κατάσταση που πρέπει να αποφασίσουμε ποιος ασθενής θα παίρνει οξυγόνο με αναπνευστική συσκευή και ποιος όχι». Οπως γράφει η «Frankfurter Rundschau», «η επιλογή ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο είναι το όραμα τρόμου για τη γερμανική πολιτική».
Και αυτό γιατί «σχεδόν κάθε εστιατόριο έχει προετοιμαστεί καλύτερα για το δεύτερο κύμα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση» όπως λέει ο Ντίτμαρ Μπαρτς, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της γερμανικής Αριστεράς στην Bundestag.
«Αν και το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν προβλέψιμο, ελάχιστα πράγματα έγιναν εκ των προτέρων. Πολύ λίγες μάσκες, πολύ λίγα τεστ σε οίκους ευγηρίας, ανεπαρκή μέτρα στα σχολεία, με αποτέλεσμα πολλά να έχουν χαθεί» λέει ο Μπαρτς και προσθέτει: «Δυστυχώς, προτεραιότητα ήταν τα οικονομικά συμφέροντα».