Αντικρούει ένα προς ένα τα επιχειρήματα της εισαγγελέως, η οποία βασίστηκε σε μάρτυρες που δεν κλήθηκαν να καταθέσουν ποτέ!
Ο πρώην υπουργός απαντά στον αόριστο ισχυρισμό που παραθέτει η κυρία Θεοδώρου στην πρότασή της, ότι δηλαδή κλήθηκαν μάρτυρες, χωρίς να τους αναφέρει
Υπόμνημα κατέθεσε στο Δικαστικό Συμβούλιο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του Δημήτρη Τσοβόλα, με το οποίο αντικρούει ένας προς ένα τα επιχειρήματα που ανέπτυξε η εισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου στην απορριπτική πρότασή της σε σχέση με την αίτησή του να ακυρωθεί ως παράνομη η παραπομπή του από την Προανακριτική.
Ένα από τα σημαντικά στοιχεία που αναδεικνύει ο πρώην υπουργός είναι και το γεγονός ότι μετά τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, που προκάλεσε η κατάθεση του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, δεν κλήθηκε να καταθέσει κανένας απολύτως μάρτυρας γι’ αυτό το σκέλος της υπόθεσης. Δεν κλήθηκε ξανά ούτε καν ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, ο οποίος είχε καταθέσει πριν από τη διεύρυνση και πριν κατατεθεί στη Βουλή η υποκλαπείσα συνομιλία που είχε με τον Μιωνή.
«Πρέπει να σημειωθεί ότι η διεύρυνση των κατηγοριών έγινε για θέματα ουσιωδώς διαφορετικά από αυτά που είχε αποφασίσει αρχικά η Ολομέλεια της Βουλής, και κάποιοι από τους μάρτυρες υπεράσπισης που εξετάστηκαν ήταν για τα αρχικά αδικήματα και όχι για τις διευρυμένες πράξεις. Επίσης εγώ δεν είχα κληθεί να δώσω εξηγήσεις για τις αρχικές πράξεις, γιατί οι βουλευτές της Ν.Δ. ζήτησαν διεύρυνση των κατηγοριών προτού ολοκληρωθεί η εξέταση επ’ αυτών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγγελόπουλος.
Με τον τρόπο αυτόν ο πρώην υπουργός απαντά στον αόριστο ισχυρισμό που παραθέτει η κυρία Θεοδώρου στην πρότασή της, ότι δηλαδή κλήθηκαν μάρτυρες, χωρίς να τους αναφέρει. Κι επειδή είναι μάλλον παραπάνω από προφανές ότι ο ρόλος του εισαγγελέα που είχαν οι βουλευτές-μέλη της Προανακριτικής είναι η ανεύρεση της αλήθειας, η αναζήτηση της οποίας περιλαμβάνει και την κλήση μαρτύρων, φανταζόμαστε ότι η κυρία Θεοδώρου, λόγω του τεράστιου όγκου της δικογραφίας, δεν έχει ακόμη προλάβει να εξετάσει όλες τις πτυχές της -ομολογουμένως- δαιδαλώδους υπόθεσης. Κι αυτό θα πράξει το Δικαστικό Συμβούλιο.
Να σημειώσουμε, επίσης, ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος κάνει λόγο για παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών από την κυρία Θεοδώρου, η οποία στην πρότασή της κρίνει ότι μπορεί να μην προβλέπεται από τη σχετική διάταξη η δυνατότητα εξαιρέσεως του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη από τη σύνθεση της Προανακριτικής, αλλά μπορεί να θεωρηθεί ως ακούσιο κενό. Όμως, επισημαίνει ο πρώην υπουργός, αυτό το κενό στην Ποινική Δικονομία δεν συμπληρώνεται μέσω της αναλογικής μεθόδου (σ.σ.: και μάλιστα σε βάρος του κατηγορουμένου).
Για την ιστορία, να υπενθυμίσουμε ότι οι μόνοι μάρτυρες που είχαν κληθεί μετά τη διεύρυνση ήταν ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας Ιωάννης Μωραϊτάκης, ο τότε προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών Γεώργιος Γρίβας, ο εφέτης Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος και ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Β. Ιωαννίδης, οι οποίοι κατέθεσαν ότι δεν είχαν γνώση για καμία από τις δύο υποθέσεις.