Σκληρή γλώσσα κατά της ΕΕ από το γερμανικό περιοδικό Spiegel το οποίο καταδεικνύει την ανικανότητα και την ανεπάρκεια της Ένωσης ακόμα και να υπολογίσει σωστά πόσα εμβόλια θα χρειαστούν οι πολίτες της. Κάνει λόγο για καθυστερήσεις, για απραξία και αυταρέσκεια, ενώ δεν γλιτώνει και η κυβέρνηση Μέρκελ από τα… σκάγια.
«Η ΕΕ αγόρασε λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζονταν και έτσι η Γερμανία δεν θα έχει διαθέσιμα για να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό των πολιτών της μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. Η διαπίστωση έρχεται με καθυστέρηση, γιατί εδώ και μήνες διαφαίνονταν ότι άλλες χώρες θα διέθεταν περισσότερα εμβόλια για να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό και να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την πανδημία», γράφει αρχικά το γερμανικό περιοδικό και… ανεβάζει ταχύτητα στη συνέχεια:
«Αλλά Βρυξέλλες και Βερολίνο βρίσκονταν σε απραξία, συχνά με επιχειρήματα αυταρέσκειας, του τύπου ότι η Ευρώπη ελέγχει φαρμακευτικά σκευάσματα καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο …. Το ζήτημα είναι ότι τώρα η Γερμανία δεν θα έχει ικανό αριθμό εμβολίων για να αναχαιτίσει την πανδημία μέχρι το καλοκαίρι, γιατί η ΕΕ αγόρασε λιγότερα … και τώρα κάνει νέες διαπραγματεύσεις υπό το κράτος της πίεσης χρόνου».
Η αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών με προβλέψεις για εμβολιασμό του 60% των Γερμανών μέχρι το καλοκαίρι (δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Υγείας Γενς Σπαν), έπεσε στα… βράχια με τις ραγδαίες εξελίξεις μείωσης των δόσεων για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, χάρη στην καθυστέρηση και τη λάθος εκτίμηση της ΕΕ.
«Η καθυστερημένη έγκριση του εμβολίου της Biontech/Pfizer από την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Φαρμάκων EMA είναι το μικρότερο πρόβλημα. Το μεγαλύτερο είναι ότι η ΕΕ προφανώς αγόρασε μικρότερο αριθμό εμβολίων από όσο έπρεπε, καθυστερημένα και εν μέρει από τη λάθος φαρμακευτική εταιρεία. Και όπως φαίνεται απέρριψε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις που τώρα λείπουν. Για τη γερμανική κυβέρνηση δρομολογείται ήδη ένα δίλημμα με δραματικές συνέπειες. Χωρίς εμβολιασμό σε ευρεία βάση …. το φθινόπωρο και ο χειμώνας 2021 θα μπορούσαν να έχουν την ίδια εξέλιξη όπως ο φετινός με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, περιορισμούς επαφών και σκληρό lockdown», καταλήγει το Spiegel.