Την πρόταση της ισραηλινής ιδιωτικής εταιρίας ELBIT για τη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών αεροσκαφών στην Καλαμάτα, που επελέγη από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή.
Η συγκεκριμένη εγκατάσταση έχει ως σκοπό όχι μόνο να καλύψει τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας μας για εκπαίδευση των πιλότων της, αλλά και να προσελκύσει πιλότους από τις αεροπορίες και άλλων κρατών, που θέλουν να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους και οι οποίες επί της ουσίας θα «νοικιάζουν» χρόνο εκπαίδευσης.
Πρόκειται για ένα project που είχε ξεκινήσει επί υπουργίας Πάνου Καμμένου στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όμως δεν είχε «προχωρήσει», καθώς επί δύο χρόνια οι διαπραγματεύσεις με την καναδική εταιρία CAE δεν είχαν τελεσφορήσει. Η πρόταση όμως της ισραηλινής Elbit αλλά και όσα μεσολάβησαν τον τελευταίο χρόνο με την τουρκική προκλητικότητα, όπως προκύπτει, έδωσαν ώθηση στις διαπραγματεύσεις.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επέλεξε μεταξύ των προσφορών που υπέβαλαν οι δύο εταιρίες όπου η δεύτερη κέρδισε τον διαγωνισμό -σύμφωνα με αναλυτές- κυρίως λόγω της στρατηγικής «εταιρικής σχέσης» που η χώρα μας αναπτύσσει με το Ισραήλ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας ήδη από τον Ιούνιο η ελληνική πλευρά έδειχνε προτίμηση στην ισραηλινή πρόταση από την εποχή της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ εκείνο τον μήνα. Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, κομβικό ρόλο για την επιλογή της ισραηλινής εταιρίας έπαιξαν οι «συμφωνίες του Αβραάμ» του Ισραήλ με αραβικά κράτη, καθώς η πλειονότητα των πιλότων από άλλες χώρες που θα θελήσουν να εκπαιδευτούν αναμένεται να είναι από αυτά ακριβώς τα κράτη.
Νωρίτερα πάντως χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ διά του βουλευτή του και τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση είχε καταγγείλει «διαδικασίες εξπρές» και έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τη διαγωνιστική διαδικασία και ζητούσε διευκρινίσεις καταγγέλλοντας «απαράδεκτες μεθοδεύσεις».
Την αντίρρησή του για την επιλογή του να «ανατεθεί» η εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων σε ιδιωτική εταιρεία -ανεξαρτήτως εθνικότητας- εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης. Τελικά μόνον η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. υπερψήφισαν τη σύμβαση με την ισραηλινή εταιρεία.