Νίκη για τους αποφοίτους κολεγίων η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων από το κράτος

Το σύστημα της αμοιβαίας αναγνώρισης των τίτλων σπουδών έχει θεσμοθετηθεί από το 1989, με την οδηγία 48/1989

Must Read

Με νομοθετική ρύθμιση, που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ορίζει ότι η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων κολεγίων θα γίνεται πλέον από το ίδιο το υπουργείο και θα αρκεί εφ’ εξής για την εγγραφή των πτυχιούχων στον οικείο επαγγελματικό φορέα, ο οποίος θα υποχρεούται να εγγράφει τον αιτούντα εντός μηνός.

Πρόκειται για θετική έκβαση στον αγώνα χιλιάδων αποφοίτων κολεγίων για την επαγγελματική τους αναγνώριση, καθώς για πάνω από 18 μήνες οι επαγγελματικοί σύλλογοι δεν είχαν εγγράψει σχεδόν κανέναν από αυτούς, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί χιλιάδες αιτήσεις!

Άλλωστε, η Ε.Ε. είχε εγκαλέσει το υπουργείο Παιδείας για την πολιτική του πρώην υπουργού Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος είχε προκαλέσει αξεπέραστα προβλήματα στην επαγγελματική αναγνώριση των αποφοίτων. Το παράδοξο έγκειται στο γεγονός ότι από τη μία το ελληνικό κράτος ενέκρινε τη λειτουργία κολεγίων, αποδεχόμενο τη σχετική οδηγία της Ε.Ε., αλλά από την άλλη δημιουργούσε προβλήματα στην επαγγελματική τους αναγνώριση, δηλαδή στο να μπορούν να δουλέψουν.

Να σημειωθεί ότι το σύστημα της αμοιβαίας αναγνώρισης των τίτλων σπουδών έχει θεσμοθετηθεί από το 1989, με την οδηγία 48/1989. Από τότε προβλεπόταν η υποχρέωση άμεσης και αυτόματης γραφής στα οικεία επαγγελματικά επιμελητήρια και συλλόγους. Ωστόσο, ήδη από το 1989, πολλά επιμελητήρια και επαγγελματικά σωματεία έχουν λάβει δημόσια θέση ενάντια στο σύστημα αμοιβαίας αναγνώρισης και έχουν υποσχεθεί ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ την εφαρμογή του στην Ελλάδα.

Η εμμονή τους αυτή έχει οδηγήσει στην έκδοση δεκάδων καταδικαστικών αποφάσεων από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με τις οποίες επιμένουν να μη συμμορφώνονται. Το πρόσφατο έγγραφο της επιτροπής, το οποίο δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο, δεν είναι παρά άλλη μία προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό.

Ήδη από το 1989 η Αρχή για την ουσιαστική κρίση και αναγνώριση των τίτλων σπουδών όλων των επαγγελμάτων ήταν όργανο του υπουργείου Παιδείας. Η κατάσταση άλλαξε με τον νόμο Γαβρόγλου (4610/2019), που για πρώτη φορά ανέθεσε στους συλλόγους και στα επιμελητήρια, που έχουν τη μορφή ΝΠΔΔ, να προβαίνουν στην ουσιαστική κρίση και αναγνώριση των επαγγελμάτων τα οποία εποπτεύει το καθένα. Συνεπώς, επαναφέροντας την πρότερη κατάσταση η κυρία Κεραμέως στην πραγματικότητα δεν αλλάζει τίποτα, εκτός ότι, αντί του γενικόλογου «χωρίς καθυστέρηση» που προβλέπει η οδηγία, ορίζει ότι η εγγραφή στους συλλόγους/επιμελητήρια οφείλει να γίνει εντός μηνός.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι το κράτος και μόνο αυτό έχει αρμοδιότητα για τις σπουδές και τα επιμελητήρια πρέπει να αρκεστούν στα δικά τους καθήκοντα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This