Ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ ότι θα ήταν «στρατηγικό λάθος» ένα εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία και την αντίδραση της Γερμανίδας βουλευτή Σεβίμ Νταγκντελέν, η οποία τόνισε ότι η κυβέρνησή της «ενθαρρύνει την επιθετική πολιτική του Ερντογάν έναντι των μελών της ΕΕ, Ελλάδας και Κύπρου και προάγει την αποσταθεροποίηση στο Αιγαίο», η γερμανική εφημερίδα Τagesspiegel, παίρνει ξεκάθαρη θέση επί του θέματος, με τίτλο: «Να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στη Τουρκία».
Η εφημερίδα του Βερολίνου απευθύνεται τόσο στη γερμανική κυβέρνηση, όσο και στην ΕΕ και ζητά αντίδραση: «Η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας στηρίζεται στην πρόκληση των δυτικών της εταίρων. ΕΕ και ΝΑΤΟ οφείλουν να αντιδράσουν. Και πρώτη απ΄ όλους η Γερμανία».
Μάλιστα, ο αρθρογράφος της Τagesspiegel διερωτάται: «Τι πρέπει να γίνει για να εγκαταλείψουν ΕΕ και Γερμανία τη συγκρατημένη στάση τους;» και εξηγεί: «Ο πρόεδρος Ερντογάν ονειρεύεται ένα νέο οθωμανικό κράτος και δρα σαν να ήταν σουλτάνος. Οι στρατιωτικές επεμβάσεις, η παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η διένεξη με την Ελλάδα και τη Κύπρο, όλα αυτά είναι μια συνεχιζόμενη πρόκληση. Μια πρόκληση την οποία αποδέχονται οι Ευρωπαίοι και η νατοϊκή συμμαχία. Και ο Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος. Γιατί; Χρειάζεται τα αποθέματα υδρογονανθράκων για να σταματήσει τη κρίση της τουρκικής οικονομίας και τη κατάρρευση της λίρας».
Και συνεχίζει παραθέτοντας τον Χάικο Μάας, με μια ακόμη απορία: «Παρά τα όσα συμβαίνουν, οι εξαγωγές όπλων στη Τουρκία συνεχίζονται. Ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας τάσσεται κατά μιας διακοπής των εξαγωγών όπλων στη Τουρκία, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA) τη Δευτέρα, με το επιχείρημα ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και θα στραφεί σε διαφορετική περίπτωση σε ρωσικά όπλα, όπως έκανε με τους S-400. Δεν μπορεί να υπάρξει λοιπόν τέλος στη πρόκληση;»
Η γερμανική εφημερίδα κάνει παραίνεση και στην ΕΕ να αναλάβει επιτέλους δράση, με ξεκάθαρη θέση: «Η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία επιβάλλοντας γενικευμένο εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων, να παγώσει την οικονομική βοήθεια και να αναστείλει την ισχύ της Τελωνειακής Ένωσης. Ο πρόεδρος Ερντογάν θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν όρια. Και το Βερολίνο οφείλει να αναλάβει δράση».
Για να καταλήξει αναφέροντας μια ιδιαίτερη ευθύνη της Γερμανίας: «Δεν φθάνει ότι ο Ερντογάν έχει στρέψει τους S-400 προς την Ευρώπη και το Ισραήλ. Παράλληλα ενισχύει τις τρομοκρατικές ομάδες της Χαμάς και της Χισμπολάχ, των οποίων στόχος είναι να σβήσουν το Ισραήλ από το χάρτη. Και εδώ η Γερμανία έχει φέρει ιδιαίτερη ευθύνη, μιας και η καγκελάριος Μέρκελ έχει δεσμευθεί ότι για το Βερολίνο η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί προτεραιότητα και ο υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας δηλώνει ότι εισήλθε στη πολιτική λόγω του Άουσβιτς. Αυτά είναι δηλαδή το πλαίσιο της πολιτικής τους και ανάλογα θα πρέπει να πράξουν. Και στη περίπτωση του Ταγίπ Ερντογάν».