Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφών. Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, μια και λόγω κορονοϊού δεν μπαίνουμε σε πειρασμούς, όπως τα πάρτι ή τα μεγάλα οικογενειακά τραπεζώματα. Ωστόσο, όλοι θέλουμε να μπούμε στο… γευστικό πνεύμα των Χριστουγέννων.
- Από τη Σοφία Τικταμπανίδη
Κατά τη διάρκεια των γιορτών, η αυτοσυγκράτηση μειώνεται λόγω των πολλών πειρασμών και η προσπάθεια να ακολουθήσουμε μια δίαιτα για απώλεια βάρους ή απλώς μια σωστή διατροφή μπαίνει σε σκληρή δοκιμασία. Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι συνήθως γεμάτο από πιάτα υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος, χοληστερίνη, ζάχαρη, νάτριο και θερμίδες.
Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι να «ανταμείψετε» τον εαυτό σας, χωρίς να τον επιβαρύνετε με περιττές θερμίδες και χωρίς να προσθέσετε ακόμη ένα πρόβλημα στην καινούργια χρονιά, όπως αυτό των περιττών κιλών.
Το μυστικό είναι να «αποσυνδέσετε» την έννοια της ανταμοιβής από το φαγητό και να την «επανασυνδέσετε» με άλλες δραστηριότητες, όπως, λόγου χάρη, με ένα μικρό δώρο στον εαυτό σας, μια διαδικτυακή συνάντηση με φίλους που έχετε να μιλήσετε καιρό ή μια βόλτα στον δροσερό αέρα.
Ακολουθήστε, λοιπόν, μερικές συμβουλές για να κάνετε τη μαγειρική σας πιο υγιεινή:
1 Αποφύγετε την προσθήκη φρέσκιας κρέμας στα ζυμαρικά.
2 Προτιμήστε τις πατάτες στο αλουμινόχαρτο ή ακόμη στον φούρνο και όχι τηγανητές.
3 Παρασκευάστε μια πιο υγιεινή σάλτσα με φρέσκια ντομάτα ή λαχανικά εποχής.
4 Αποφύγετε πολλά μπαχαρικά που κάνουν πικάντικα τα φαγητά σας, όπως π.χ. πιπέρι που αυξάνει την όρεξη.
5 Αποφύγετε το βράσιμο των ζυμαρικών σε ζωικό λίπος. Προτιμήστε να τα βράσετε στον ατμό, αρωματίζοντας τα λαχανικά με μπαχαρικά.
6 Προσθέστε λάδι στο τέλος του μαγειρέματος, κάνοντας πιο υγιεινό το γεύμα σας και ελέγχοντας την ποσότητα του λαδιού στο πιάτο σας, αν έχετε πρόβλημα βάρους.
7 Φτιάξτε πιο υγιεινή τη γέμιση της γαλοπούλας. Χρησιμοποιήστε φυτικό λάδι ή φυτικές μαργαρίνες αντί βούτυρο. Καλό είναι να αποφύγετε μεγάλη ποσότητα συκωτιού και να προσθέσετε περισσότερο ρύζι και λαχανικά.
8 Χρησιμοποιήστε τη μισή δόση των ξηρών καρπών.
9 Προτιμήστε περισσότερα αποξηραμένα φρούτα, όπως π.χ. σταφίδες.
10 Προτιμάτε ζωμό λαχανικών για καλύτερη γεύση στο πιάτο σας.