Με παράκαμψη του Συντάγματος κυρώθηκε το διακρατικό Ιδρυμα Νεολαίας, με το οποίο η Γερμανία διεισδύει στο εκπαιδευτικό σύστημα για να βάλει ταφόπλακα στη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου
Το νομοσχέδιο Κεραμέως δεν υπογράφεται από τον συναρμόδιο υπουργό Δένδια…
Στον ενταφιασμό των ελληνικών αξιώσεων έναντι της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της ναζιστικής κατοχής οδηγεί η ίδρυση του τερατώδους Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, με συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, στο παρά πέντε των εκλογών του Ιουλίου του 2019, και κύρωσε η Βουλή την περασμένη Πέμπτη με τις ψήφους της Ν.Δ.
Την ώρα που η Γερμανία επιμένει να απορρίπτει κακήν κακώς τις απαράγραπτες ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, στο όνομα της δήθεν ελληνογερμανικής φιλίας και αλληλοκατανόησης, συμφώνησαν στην ίδρυση του επίμαχου αντεθνικού ιδρύματος με σκοπό (υποτίθεται) τη «μείωση των προκαταλήψεων και την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και την κατανόηση του τρόπου ζωής, των παραδόσεων και της νοοτροπίας στην εκάστοτε άλλη χώρα».
Οι παραπάνω στόχοι δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια. Ποια είναι η πραγματικότητα; Μέσω του ιδρύματος, η Γερμανία επιδιώκει να διεισδύσει στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλουν οι αρμόδιοι οργανισμοί, να στρεβλωθεί η ιστορική μνήμη της Εθνικής μας Αντίστασης.
Προπαγάνδα
Η λειτουργία του διακρατικού οργανισμού αναμένεται να εξελιχθεί σταδιακά σε εργαλείο γερμανικής προπαγάνδας για την απεμπόληση των δίκαιων διεκδικήσεων του ελληνικού λαού για τις πολεμικές επανορθώσεις και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, που οφείλει η Γερμανία για τις καταστροφές που προξένησαν στη χώρα μας οι ναζιστικές κατοχικές δυνάμεις στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ειδικότερα, το ίδρυμα αναμένεται να λειτουργήσει, μέσω της γερμανοποίησης της ελληνικής εκπαίδευσης, ως δούρειος ίππος για τη διαμόρφωση μιας ελληνικής νεολαίας, χωρίς γνώση, χωρίς παρελθόν, χωρίς ιστορική μνήμη. Είναι παραπάνω από σαφές ωστόσο πως, όσες γέφυρες και να επιχειρήσει να ρίξει το Βερολίνο, οριστική συμφιλίωση και καλό κοινό μέλλον και των δύο χωρών δεν μπορεί να υπάρξουν, αν πρώτα δεν αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος της χώρας μας.
Νομικές συνέπειες
Επιπλέον, προκύπτουν και άμεσες νομικές συνέπειες. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, το ίδρυμα αυτό ενισχύει δυνητικά τη νομική θέση του Βερολίνου σε ενδεχόμενη παραπομπή του ζητήματος των γερμανικών οφειλών σε διεθνές δικαστήριο. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως η δημιουργία του ιδρύματος θα αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί των Γερμανών, καθώς θα στηριχθεί το επιχείρημά τους πως όσοι συνεργάζονται τόσο στενά με τη γερμανική κυβέρνηση στην κατεύθυνση της άμβλυνσης των «στερεοτύπων» δεν είναι δυνατόν να στρέφονται εναντίον της και να διεκδικούν τις επανορθώσεις.
ΓνώριΖε η Ν.Δ.
Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει μείζον πολιτικό ζήτημα για τη Ν.Δ., καθώς γνώριζε όλες τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς που έχουν διατυπωθεί εδώ και μήνες. Συγκεκριμένα, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι οργανισμοί, δηλαδή το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων, έχουν κρούσει πολλάκις τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ προ δεκαημέρου έστειλαν και υπόμνημα στον πρωθυπουργό, στους πολιτικούς αρχηγούς και τους υπουργούς Παιδείας και Εξωτερικών σε σχέση με το ζήτημα αυτό, ωστόσο φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
Μάλιστα, σχετική παρέμβαση έκανε στη Βουλή ο Αριστομένης Συγγελάκης, επικεφαλής του Συμβουλίου Διεκδίκησης, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση «ως απόδοση φόρου τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και στη θυσία του ελληνικού λαού για τη συντριβή του φασισμού» να θέσει φραγμό στη γερμανική κρατική διείσδυση στα ελληνικά σχολεία και να προχωρήσει με αποφασιστικές ενέργειες στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.
Η αντιπολίτευση
Την ίδια ώρα, εισακούοντας και την κραυγή αγωνίας των δύο οργανισμών, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να μη συμπράξουν στην ψήφιση της συμφωνίας, με το ΚΙΝ.ΑΛ. μάλιστα να υποβάλλει ένσταση αντισυνταγματικότητας, την οποία στήριξε σύσσωμη η αντιπολίτευση, ωστόσο απέρριψε η «γαλάζια» παράταξη. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μάλιστα, καταλόγισε μικροκομματικές προθέσεις πίσω από την ένσταση της αντισυνταγματικότητας, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τάχθηκε υπέρ της… διεύρυνσης των σχέσεων με τη Γερμανία, φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί πως η λειτουργία του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας θα μπορέσει να δώσει τις δυνατότητες «κατανόησης και γνώσης της Ιστορίας, και της αποδοχής των τραγικών καταστάσεων του παρελθόντος, ώστε και οι επόμενες γενιές να πουν “ποτέ ξανά”».
Παρά τις προφάσεις εν αμαρτίαις των δύο υπουργών στην Ολομέλεια, φαίνεται πως το έγκλημα είναι… προμελετημένο. Αλλωστε, η κυβέρνηση επιχείρησε να φέρει τη σχετική σύμβαση στη Βουλή από την πίσω πόρτα, καθώς δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη οδός και συγκεκριμένα το άρθρο 112 του Συντάγματος που προβλέπει την κύρωση διεθνούς συμβάσεως με αυτοτελές νομοσχέδιο. Αντ’ αυτού, επιλέχθηκε η ενσωμάτωση της σύμβασης σε άλλο, άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την επαγγελματική εκπαίδευση.
Επιπροσθέτως, το επίμαχο νομοσχέδιο Κεραμέως, παρόλο που κύρωσε διεθνή σύμβαση, δεν υπογράφεται από τον συναρμόδιο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, δημιουργώντας πλήθος ερωτημάτων. Την ίδια ώρα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών μετέχει σε αυτή τη διαδικασία, αποδεικνύοντας εκ νέου πως απώτερος σκοπός της διμερούς συμφωνίας είναι η επικράτηση της γερμανικής προπαγάνδας εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων.
Συνένοχος ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαγραφή οφειλών 309 δισ.
Η δημιουργία του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας είναι απότοκος της γενικότερης στρατηγικής όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες έχουν πλέον εγκαταλείψει πλήρως το ενδεχόμενο των γερμανικών επανορθώσεων, τις οποίες και θυμούνται μόνο για μικροκομματικούς λόγους και συνήθως λίγο πριν από τις εκλογές.
Για του λόγου το αληθές, το ψήφισμα της ελληνικής Βουλής της 17ης Απριλίου του 2019 για τη μεθοδική και αποφασιστική διεκδίκηση των αποζημιώσεων πετάχτηκε τελικώς στον κάλαθο των αχρήστων, μια και η χώρα δεν επανήλθε μετά τη ρηματική διακοίνωση στο Βερολίνο.
Τότε όμως, ενάμιση χρόνο πριν, ο ΣΥΡΙΖΑ διατεινόταν πως η απόφαση της Βουλής θα δρομολογούσε μια διεθνή συζήτηση και μια διεκδίκηση σε διακρατικό, διακοινοβουλευτικό και νομικό επίπεδο. Η δε Ν.Δ., από όταν ανέλαβε, δεν έκανε απολύτως τίποτα. Πλέον, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η ικανότητα και αυτής της κυβέρνησης να διεκδικήσει το παραμικρό από το Βερολίνο αμφισβητείται. Σημειωτέον πως το αποκαλυπτικό πόρισμα της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών έχει εκτιμήσει το οφειλούμενο ποσό στα 309.498.817.179 ευρώ.