Τέλος στα αντισταθμιστικά του ΕΚΑΣ από 1ης Ιανουαρίου 2021, με συνέπεια χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι να πληρώνουν από το νέο έτος αυξημένη φαρμακευτική δαπάνη. Η κυβέρνηση «ξέχασε» να νομοθετήσει την παράταση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων σε όσους κόπηκε το ΕΚΑΣ, εκμεταλλευόμενη τις μειωμένες κοινωνικές αντιστάσεις λόγω της πανδημίας και την εκκωφαντική σιωπή της αντιπολίτευσης.
Την ώρα που περισσότεροι από 600.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν μεικτή σύνταξη κάτω από 500 ευρώ, από το 2021 και εφεξής θα αναγκαστούν να δίνουν ένα μεγάλο μέρος της σύνταξής τους στα φάρμακα, όταν είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι αρκετοί από αυτούς είναι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν χρόνια ή και σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι, έτσι, εντελώς ακατανόητη η απόφαση της κυβέρνησης να μη νομοθετήσει, όπως είχε κάνει και για το 2020, όταν τότε κόπηκε εντελώς το ΕΚΑΣ, την πλήρη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.
Είχε μπει στο στόχαστρο της τρόικας
Το ΕΚΑΣ δόθηκε για τελευταία φορά, με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου του 2019, σε 420.000 συνταξιούχους αλλά εξαιρετικά μειωμένο, καθώς ανήλθε στο εξευτελιστικό ποσό των μόλις 12 ευρώ τον μήνα. Είχε μπει στο στόχαστρο της τρόικας ήδη από το 1ο Μνημόνιο το 2010 και η οριστική ταφόπλακα μπήκε με το 3ο Μνημόνιο, το καλοκαίρι του 2015 και τον νόμο Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Τότε και υπό την κοινωνική κατακραυγή ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ αλλά και σειρά αντισταθμιστικών ωφελημάτων, τα οποία εξέλιπαν σταδιακά. Με την οριστική κατάργησή του εξοικονομήθηκαν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το 2017 οι χαμηλοσυνταξιούχοι έπαιρναν έως και 240 ευρώ ΕΚΑΣ μηνιαίως.
Δεν θέλουν να θυμούνται τις υποσχέσεις
Παρότι στις αρχές του 2020 κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης υπόσχονταν την αντικατάσταση του κομμένου ΕΚΑΣ με μία νέα παροχή που θα δίνεται σε ετήσια βάση στους συνταξιούχους και το ύψος της θα εξαρτάται από την περιουσιακή κατάσταση των δικαιούχων, φαίνεται ότι κάνουν ό,τι μπορούν ώστε το θέμα να ξεχαστεί. Την ώρα, λοιπόν, που έχουν αρθεί οι δημοσιονομικοί περιορισμοί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021, ούτε στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει πια έστω ως σκέψη να δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους μία μόνιμη ενίσχυση.