Οι επιπτώσεις του Brexit θα φανούν και στη χώρα μας αλλά και στους Έλληνες που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν στη Βρετανία.
Για αρχή, οι Έλληνες φοιτητές που θα εγγραφούν από το 2021 στα βρετανικά πανεπιστήμια θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα δίδακτρα, καθώς θα καταβάλουν το ποσό που πληρώνουν οι φοιτητές εξωτερικού, το οποίο ανέρχεται, κατά μέσον όρο, σε 16.500 ευρώ τον χρόνο.
Όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν το ίδιο ποσό για όσο διαρκέσουν οι σπουδές τους. Επιπλέον, οι Έλληνες φοιτητές χάνουν τα βρετανικά κρατικά φοιτητικά δάνεια για την πληρωμή διδάκτρων από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, ενώ προκύπτει και θέμα φοιτητικής βίζας.
Student Route
Ένας νέος μηχανισμός θα τεθεί σε ισχύ, που ονομάζεται Student Route, τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες κράτους-μέλους της Ε.Ε. που θα φτάσουν στη Μεγάλη Βρετανία για σπουδές μετά την 1η Ιανουαρίου 2021. Επί των φοιτητικών, όμως, τέλος μπαίνει και στο πρόγραμμα Erasmus για ανταλλαγή φοιτητών με άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, καθώς δεν θα επιτρέπονται μεταφορές Βρετανών στην Ευρώπη ή Ευρωπαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τέλος, για τους Έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Βρετανία εδώ και χρόνια δεν αλλάζει το σημερινό καθεστώς. Δυσκολεύει, όμως, η επανένωσή τους με μέλη της οικογένειάς τους, στην περίπτωση που αυτά επιθυμούν να τους ακολουθήσουν στη Βρετανία. Ακόμα και τέκνα ή σύζυγοι οφείλουν να πληρούν τους νέους και αυστηρούς κανόνες μετανάστευσης που έχει θέσει η χώρα. Προβλέπεται point system για τους μετανάστες, όπου οι ενδιαφερόμενοι μοριοδοτούνται με βάση τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις σπουδές και την εμπειρία τους.