Η Senanur Kapusuz, κόρη του βουλευτή και πρώην αντιπροέδρου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Salih Kapusuz, αποκαλύφθηκε ότι είναι δικηγόρος της ενδιάμεσης εταιρείας που αγόρασε το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac κατά του κορωνοϊού για διανομή στην Τουρκία.
Η φαρμακευτική Keymen İlaç ήταν η μεσολαβήτρια εταιρεία που αγόρασε το εμβόλιο από την Κίνα, όπως αποκάλυψε δημοσιογράφος του TRT. Προ ημερών η τουρκική κυβέρνηση είχε αρνηθεί την ύπαρξη μεσολαβήτριας εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι το Τουρκικό Κρατικό Γραφείο Εφοδιασμού (DMO) είχε συνάψει άμεση συμφωνία με την ίδια τη Sinovac.
Η Keymen Pharmaceuticals ανήκει στον επιχειρηματία Canberk Alagöz. Η αξία της εταιρείας που εδρεύει στην Άγκυρα είναι 15 εκατομμύρια τουρκικές λίρες και οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν την εισαγωγή και εξαγωγή πρώτων υλών εμβολίων.
Μετά τις αποκαλύψεις για την ενδιάμεση εταιρεία, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότσα έκανε μια δήλωση κατά των «φημών» σχετικά με τη συμφωνία για το κινεζικό εμβόλιο και για τους ισχυρισμούς, αλλά το tweet του περιελάμβανε μια επιστολή στα αγγλικά από τις κινεζικές αρχές που ανέφερε ότι «η Keymen είναι ο αποκλειστικός διανομέας της Sinovac».
Μια άλλη διαμάχη είναι το τίμημα που έχει πληρώσει η Τουρκία για το εμβόλιο. Ο Δρ Serdar Savaş, πρώην διευθυντής προγράμματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρώπη, δήλωσε πρόσφατα ότι η Τουρκία πληρώνει 70 δολάρια ανά εμβόλιο, σε σύγκριση με μια συμφωνία με την Ινδονησία που αγοράζει το ίδιο εμβόλιο με μόνο 13 δολάρια.
«Σε 50 εκατομμύρια δόσεις, η διαφορά τιμής των 57 δολαρίων θα κοστίσει στην Τουρκία 2,85 δισεκατομμύρια δολάρια. Πώς θα μπορούσε να εξηγηθεί αυτή η ανισότητα;», αναρωτήθηκε ο Savas.