Ποινές κάθειρξης μέχρι εννέα χρόνια και ποινές φυλάκισης έως 4 χρόνια επέβαλλε το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους 13 κατηγορούμενους για το αποκαλούμενο στον χώρο της υγείας «σκάνδαλο DePuy».
Το δικαστήριο, που χθες κήρυξε ενόχους τους 13 από τους 22 κατηγορούμενους στην υπόθεση των υπερκοστολογημένων ορθοπεδικών υλικών της βρετανικής εταιρίας, σήμερα επιμερίζοντας τις πράξεις επέβαλε ποινές κάθειρξης και φυλάκισης.
Με την απόφαση του, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απομάκρυνε όλους τους καταδικασθέντες από το ενδεχόμενο κράτησης τους μέχρι την δευτεροβάθμια δίκη, καθώς έδωσε για όλους τους κατηγορούμενους αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση τους.
Σε όλους επίσης τους κατηγορούμενους αναγνωρίστηκαν δύο ελαφρυντικά, αυτό που αφορά τον σύννομο βίο καθώς και αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Σύμφωνα με το dikastiko.gr, μεταξύ των κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν είναι 3 στελέχη της βρετανικής εταιρίας, στελέχη του ελληνικού τμήματος της εταιρίας, 5 γιατροί, στελέχη δημοσίων νοσοκομείων αλλά και ενδιάμεσοι επιχειρηματίες.
Στους πέντε καταδικασθέντες γιατρούς επιβλήθηκαν ποινές 4ετούς φυλάκιση για τους τέσσερις και 3ης για τον συνάδελφο τους. Η ποινή για τους 4 είναι εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως.
Απαλλαγή λόγω παραγραφής
Το δικαστήριο χθες με την κρίση του, απήλλαξε λόγω παραγραφής τους κατηγορούμενους από το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας ενώ , κατά περίσταση τους έκρινε ενόχους, για τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Η παραγραφή ηρθε γιατί το αδίκημα της ενεργετικής δωροδοκίας, μετατράπηκε σε πλημμέλημα με τον νεο Ποινικό Κώδικα. Η δωροδοκία συνίστατο πως φέρονται να έδιναν χρήματα σε γιατρούς δημοσίων νοσοκομείων να προωθούν υπεροκοστολογημένα τα ορθοπερικά είδης τους.
Σύμφωνα με την κατηγορία η DePuy, θυγατρική εταιρία του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson, προσέφερε από το 2000 έως το 2006 χρήματα και δώρα σε γιατρούς και στελέχη νοσοκομείων, τα οποία κατά το κατηγορητήριο έφτασαν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίζει την «προτίμηση» τους σε δικά της ορθοπεδικά υλικά.Το κόστος των ωφελημάτων που παρείχε σε γιατρούς και άλλους, το συμπεριελάμβανε στις τιμές των υλικών της, οι οποία εμφανίζονται ακριβότερα ακόμη και κατά 35%. Οι επίμαχες προμήθειες που αφορούν 114 νοσοκομεία σε όλη την χώρα, προκάλεσαν ζημιά του Δημοσίου που υπολογίζεται σε ποσό άνω των 11,5 εκατομμύρια ευρώ.