Νέος γύρος ταλαιπωρίας για περίπου 17.000 συνταξιούχους της Εθνικής, μετά τη δικαίωση της διοίκησης της τράπεζας από τον Άρειο Πάγο αναφορικά με το ταμείο επικούρησης ΛΕΠΕΤΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτές τις αιτιάσεις της Εθνικής Τράπεζας, που ζητούσε την ακύρωση τροπολογίας που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση λίγες εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές του 2019. Ο Άρειος Πάγος δέχτηκε ότι η ΕΤΕ ουδέποτε είχε αναλάβει την υποχρέωση να καλύπτει τα ελλείμματα του ΛΕΠΕΤΕ, ούτε είχε αναλάβει δέσμευση εγγύησης για το ύψος των επικουρικών συντάξεων.
Ο Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος απέδιδε από το 1947 έως το 2017 στους δικαιούχους μηνιαία παροχή μέσω των υψηλών κρατήσεων και αντίστοιχης εισφοράς της ΕΤΕ. Όμως από το 2005 και έπειτα, οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι στην τράπεζα εντάχθηκαν στο τότε ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, νυν ΕΤΕΑΠ και αυτό είχε ως συνέπεια, με την πάροδο των ετών, το 2017 τα αποθεματικά του ταμείου να στερέψουν, καθώς σε 17.000 συνταξιούχους αντιστοιχούν 4.500 εργαζόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι.
Για περίπου δύο χρόνια, οι δικαιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ δεν εισέπραξαν ούτε ευρώ και προχώρησαν σε διαδοχικές κινητοποιήσεις, αναγκάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στο παρά πέντε των εκλογών του 2019 να επιχειρήσει να λύσει τον γόρδιο δεσμό, μεταθέτοντας το βάρος στην Εθνική Τράπεζα. Η διοίκηση της ΕΤΕ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι οι διατάξεις του νόμου που την υποχρέωναν να αναλάβει τις δαπάνες των συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ είναι αντισυνταγματικές.
Με νέα νομοθετική παρέμβαση, τον περασμένο Μάρτιο, ο τέως υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε μειώσει τα βάρη για την Εθνική, επιβαρύνοντας, ταυτόχρονα, με 40.000.000 ευρώ ετησίως τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς ενέταξε τους 17.000 συνταξιούχους στον ΕΦΚΑ, ενώ η διάταξη προέβλεπε ότι επανυπολογίζονται οι συντάξεις και από την 1/1/2025 θα χάσουν το επιπλέον ποσό που λαμβάνουν, έχοντας μείωση τουλάχιστον 34% στις αποδοχές τους.