Ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Παναγιώτης Πικραμμένος, τοποθετήθηκε για την κίνηση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία για τους 10 πολιτικούς οι οποίοι ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο της Novartis από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.
Μετά την κατάθεσή του στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου, η οποία ερευνά ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης, δήλωσε:
«Είναι βέβαιο ότι η υπόθεση Novartis, σε ό,τι έχει να κάνει με την οργανωμένη δίωξη των πολιτικών προσώπων, κλόνισε τους θεσμούς, υπέσκαψε το κύρος της Δικαιοσύνης και έθεσε σε διακινδύνευση την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».
Αν και πρώην δικαστής, ο κ. Πικραμμένος φάνηκε να αγνοεί τη συνταγματική υποχρέωση των εισαγγελέων να διαβιβάζουν αμελλητί στη Βουλή οποιαδήποτε δικογραφία με εμπλοκή πολιτικού προσώπου, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να την ερευνήσουν αν δεν λάβουν την άδεια του κοινοβουλευτικού σώματος.
Σε ανάλογο ύφος ήταν και η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη μετά την ολοκλήρωση της δικής του κατάθεσης στην ανακρίτρια. Προχώρησε, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα, κατονομάζοντας την εισαγγελέα Διαφθοράς και τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι προσήλθε να καταθέσει «για να ξεσκεπάσουμε οριστικά τη μεγαλύτερη σκευωρία των τελευταίων ετών και τον μεγαλύτερο κίνδυνο που η δημοκρατία μας είχε από μια ομάδα δολοπλόκων, με φυσικό αυτουργό, κατά τη γνώμη μου, την κυρία Τουλουπάκη και ηθικό αυτουργό τον κύριο Παπαγγελόπουλο».
Το θράσος του κ. Γεωργιάδη πάντως είναι μεγάλο, διότι η δικογραφία ως προς τη δική του εμπλοκή στο σκάνδαλο της Novartis παραμένει ανοιχτή στην Εισαγγελία Διαφθοράς, μαζί με το σκέλος που αφορά τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι τα επόμενα στάδια θα κριθούν από τον αντικαταστάτη της Ελένης Τουλουπάκη και όχι από την ίδια…