Ομάδες Πακιστανών, Αφγανών και άλλων παράτυπων μεταναστών έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος στην οδό Μοναστηρίου και στην γύρω περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης.
Κάτοικοι, επιχειρηματίες και περαστικοί γίνονται καθημερινά μάρτυρες επεισοδίων μεταξύ των ομάδων των μεταναστών που περιλαμβάνουν άγριο ξύλο, μαχαιρώματα και πιστόλια. Τα επεισόδια λαμβάνουν χώρα ακόμα και μέρα μεσημέρι ενώ μόλις πέφτει το σκοτάδι η κατάσταση χειροτερεύει.
Μια βόλτα στην περιοχή και μια συζήτηση με περιοίκους είναι αρκετή για να πληροφορηθεί κανείς ότι τα επεισόδια γίνονται για τα λεφτά!
Στην περιοχή, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του GR TIMES, έχουν ανθίσει τα λεγόμενα «hawala» (χαβάλα*), δηλαδή «κρίκοι» των κυκλωμάτων διακίνησης παράτυπων μεταναστών. Πρόκειται για μαγαζιά-βιτρίνες (πχ. πώλησης ψιλικών κ.α.) που οι ιδιοκτήτες τους είναι μέλη κυκλωμάτων διακίνησης παράτυπων μεταναστών.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στην οδό Μοναστηρίου υπάρχει ένα κατάστημα ιδιαίτερα δημοφιλές στους αλλοδαπούς που ανήκει σε έναν πλούσιο σήμερα, πρώην διακινητή, καθώς τα τελευταία χρόνια φέρεται να έχει εγκαταλείψει τις παράνομες δράσεις. Ο συγκεκριμένος σήμερα είναι ιδιοκτήτης άλλων νόμιμων επιχειρήσεων.
Παραδίπλα όμως βρίσκεται ένα «hawala» με ισχυρή παρουσία, ενώ λίγα μέτρα παρακάτω έχουν κατάστημα δύο Πακιστανοί οι οποίοι πριν λίγο καιρό συνελήφθησαν για συμμετοχή σε διεθνές κύκλωμα λαθρεμπορίας τσιγάρων με ισχυρή παρουσία στην πλατεία Αριστοτέλους!
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Πακιστανοί είναι ιδιαίτερα οργανωμένοι σε διάφορες επαγγελματικές (νόμιμες κι μη) δραστηριότητες, ενώ μάλιστα χρησιμοποιούν τους Αφγανούς ως «μπράβους»!
Το μεγάλο ερώτημα για τους κατοίκους της περιοχής είναι όπως λένε η απουσία της Αστυνομίας. «Όλοι ξέρουμε τι γίνεται. Το ξύλο πέφτει για τα λεφτά και πλέον έχουμε επεισόδια κάθε μέρα και βράδυ. Τι περισσότερο πρέπει να γίνει; Λίγα μέτρα παρακάτω είναι η Αστυνομική Διεύθυνση» έλεγε στο GR TIMES κάτοικος της περιοχής.
Πώς λειτουργεί το «hawala»
Ο ορισμός της Ιντερπόλ για το hawala είναι «μεταφορά χρημάτων χωρίς κίνηση χρημάτων». Πως λειτουργεί; Για παράδειγμα, οι διακινητές έχουν μαγαζιά- βιτρίνα σε Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Αθήνα. Ο μετανάστης πάει στο μαγαζί – βιτρίνα της Κωνσταντινούπολης και πληρώνει τα χρήματα της μεταφοράς. Εκεί παίρνει έναν κωδικό και μόλις φτάσει Θεσσαλονίκη πηγαίνει στο δεύτερο μαγαζί – βιτρίνα προκειμένου να δηλώσει την παρουσία του με τον κωδικό. Ο διακινητής της Θεσσαλονίκης τον στέλνει στην Αθήνα όπου κι εκεί ο μετανάστης πράττει το ίδιο στο άλλο μαγαζί – βιτρίνα.
Οι τρεις ιδιοκτήτες των μαγαζιών θα συναντηθούν κάποια στιγμή και με βάσει τους κωδικούς που έχουν και οι οποίοι αντιστοιχούν σε μετανάστες, θα μοιραστούν τα χρήματα της διακίνησης! Αυτό το σύστημα διακίνησης χρημάτων χωρίς να μεσολαβούν τράπεζες κ.α. λέγεται hawala και βασίζεται στην εμπιστοσύνη.