Στους Αθηναίους και τις Αθηναίες επιστρέφουν 63 κτίρια – κοσμήματα για την αισθητική της πρωτεύουσας, ύστερα από χρόνια εγκατάλειψης, λεηλασίας και φθοράς.
Κτίσματα που κάποια εξ αυτών θα «ζήλευαν» πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την αρχιτεκτονική τους, απελευθερώθηκαν και γίνονται ξανά, κομμάτι του πολιτισμού και της αθηναϊκής ιστορίας. Κτίσματα που απολάμβαναν κάτοικοι και επισκέπτες στον περίπατό τους και κοσμούσαν κάθε γειτονιά, αλλά στο πέρασμα του χρόνου εγκαταλείφθηκαν και έμειναν ανεκμετάλλευτα.
Σήμερα, ο Δήμος Αθηναίων, σε μία αδιάκοπη προσπάθεια να απελευθερώσει τους δημόσιους χώρους, αλλά και να «ξυπνήσει» γωνιές της πόλης που έμειναν ξεχασμένες, εφαρμόζει το σχέδιο της χαρτογράφησης και της αξιοποίησής τους. Έτσι, μέσα σε έναν χρόνο, 63 κτίρια, μικρά και μεγάλα, πλατείες, οικόπεδα, εκκενώθηκαν από τις καταλήψεις, καθαρίστηκαν και απολυμάνθηκαν, με σκοπό να αποκατασταθούν και να ανακτήσουν τη χρήση τους.
Ένα δύσκολο εγχείρημα για την πόλη, που έχει αποδώσει καρπούς χάρη στις εντατικές παρεμβάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Ελληνικής και Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά και όλων των υπηρεσιών του Δήμου, για την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό και τις επισκευές. Βάσει αυτής της στρατηγικής, απελευθερώθηκαν κτίρια στην περιοχή της Ομόνοιας, αλλά και κτίσματα και δημόσιοι χώροι στα Πατήσια, την Ακρόπολη, στου Ψυρρή και το Μεταξουργείο.
- Θαυμάστε κάποια από αυτά: