04.01.2015, “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”
Συζήτηση του Αθανάσιου Έλις με τον κ. Παύλο Αποστολίδη
- Του Μπάμπη Παπασπύρου*
Ακολουθεί χαρακτηριστικό απόσπασμα που αναφέρεται στην ΑΟΖ με Αίγυπτο και στις διερευνητικές με Τουρκία:
«Έχει και κάποιο δίκιο ο Νταβούτογλου για την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου
– Μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Νταβούτογλου μας προειδοποίησε ουσιαστικά να μην οριοθετήσουμε ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
– Ήταν παρεξηγήσιμες οι δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι στην Ανατολική Μεσόγειο είναι παίκτης και η Τουρκία και επομένως, μια οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δεν μπορεί να γίνει ερήμην της. Σε αυτό το κομμάτι έχει δίκιο ο κ. Νταβούτογλου. Εάν προχωρούσαμε σε μια οριοθέτηση με την Αίγυπτο που κάλυπτε περιοχή που διεκδικεί η Τουρκία και δεν λαμβάναμε υπόψη τα συμφέροντά της, αυτή δεν θα γινόταν αποδεκτή από την Τουρκία, με οποιεσδήποτε πρακτικές και νομικές συνέπειες.
– Θα υπάρξουν συμφωνίες και λύσεις στις διερευνητικές επαφές;
– Οχι, διότι εμείς δεν είμαστε έτοιμοι. Λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι πολύ δύσκολο για μια ελληνική κυβέρνηση να προσθέσει στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών δυσκολιών και το κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής. Είναι πολύ δύσκολο να τολμήσει να πάρει αποφάσεις που θα περιλαμβάνουν και συμβιβασμούς, οδυνηρούς ή όχι….»
Είδατε τι ωραία έκανε «αβάντα» στον Νταβούτογλου λέγοντας πως ήταν παρεξηγήσιμες οι δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου;
Καταλάβατε τι μας είπε ο κ. Αποστολίδης ειδικά για το θέμα της ΑΟΖ με την Αίγυπτο;
Καταλάβατε γιατί σταματήσαμε στον 28ο μεσημβρινό στην ΑΟΖ με Αίγυπτο;
Ο καθορισμός της μέσης γραμμής ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου από τον 26ο ως τον 28ο μεσημβρινό έγινε χωρίς η Ελλάδα να έχει διεκδικήσει ΑΟΖ με συντεταγμένες από τον 28ο ως τον 30ό μεσημβρινό.
Αυτομάτως, λοιπόν, η κρίσιμη αυτή περιοχή (που δικαιωματικά ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ, όταν αυτή διεκδικηθεί στον ΟΗΕ) έχει μείνει ακάλυπτη. Αυτό επέτρεψε στον Ερντογάν να στείλει και παράνομα το Oruc Reis στην ελληνική ΑΟΖ και να θεμελιώσει απαιτήσεις-διεκδικήσεις…
Καταλάβατε τι και γιατί ζητήσαμε, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις Ρολάνδη τέως ΥΠΕΞ Κύπρου, να κάνει η Κύπρος κατά την οριοθέτηση της ΑΟΖ της με Αίγυπτο το 2003;
Σύμφωνα πάντα με τον Νίκο Ρολάνδη, αντιπροσωπεία του ελληνικού ΥΠΕΞ «παρακάλεσε» την κυπριακή πλευρά να μην υπογράψει την οριογραμμή έως εκεί που άρχιζε η ελληνική ΑΟΖ, κατά τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας, αλλά να μεταφέρει τη γραμμή κατά 8 ν.μ. ανατολικότερα, ήτοι 15 χιλιόμετρα περίπου, για να μην δημιουργηθούν επιπλοκές με τις γείτονες χώρες.
Με απλά λόγια η τότε ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα το ΥΠΕΞ ακολουθώντας την πολιτική της υποχωρητικότητας με την κίνηση της αυτή δίδει πάτημα στην Άγκυρα ώστε στην περιοχή του Καστελλόριζου να δημιουργηθεί μία de facto «γκρίζα ζώνη».
Όλα αυτά που έγιναν για να μην «στεναχωρήσουμε» την Τουρκία, αναγνωρίζοντας έμμεσα τις τουρκικές διεκδικήσεις… ευχόμαστε να μην επαναληφθούν απεμπολώντας τις εθνικές θέσεις, κυριαρχικά δικαιώματα και ελληνική κυριαρχία.
* Ταξίαρχος εν αποστρατεία Πολεμικής Αεροπορίας, πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας