«Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά. Ταυτόχρονα, είμαστε επίσης πεπεισμένοι ότι πρέπει να εξεταστούν περιορισμοί στα μη απαραίτητα ταξίδια», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την πανδημία, ο Σαρλ Μισέλ.
Σε ότι αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι συμφωνήθηκε να εναρμονιστούν τα πρότυπα μόνο για ιατρικούς σκοπούς προς το παρόν. «Σε μεταγενέστερο στάδιο μπορούμε να δούμε αν και υπό ποιες συνθήκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα πιστοποιητικά», τόνισε ο Μισέλ.
Διαβάστε ακόμα: Τηλεδιάσκεψη ΕΕ: Έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca και θεσμοθέτηση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την πλευρά της, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση τη Δευτέρα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες θα μπορούσαν να περιορίσουν τα μη απαραίτητα ταξίδια χωρίς να διαταράξουν το εμπόριο ή τους βασικούς εργαζόμενους.
Ως μέρος αυτού, μια νέα «σκουρο-κόκκινη» ιική κατηγοριοποίηση θα σχεδιαστεί για περιοχές με ταχεία εξάπλωση. Διαχωρισμός των Ευρωπαίων πολιτών δηλαδή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, θεσπίστηκε κοινό πλαίσιο στη χρήση των rapid test και την αμοιβαία αναγνώριση των τεστ αυτών για τον κορωνοϊό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η απόφαση αυτή είναι βασική για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Με λίγα λόγια, ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Ευρώπη, η ΕΕ δεν έχει να προτείνει και να πράξει τίποτα το διαφορετικό και τίποτα το καινούργιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Και αυτό είναι πιο ανησυχητικό από τον ιό.