Έρευνα: Οι Έλληνες νοσταλγούν την επιστροφή στο γραφείο τους

Μόνο δύο στους δέκα προτιμούν την τηλεργασία!

Must Read

Συντριπτικά υπέρ της εργασίας στο γραφείο και κατά της τηλεργασίας τάσσονται οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Pulse RC για λογαριασμό της εταιρίας επικοινωνιακής στρατηγικής Socialdoo.

Το 80% των οικονομικά ενεργών συμμετεχόντων στην έρευνα, αν και αναγνωρίζει σειρά ωφελημάτων στην τηλεργασία, εκφράζει ανεπιφύλακτα την προτίμησή του στη φυσική παρουσία στους χώρους δουλειάς, ενώ είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους δύο απαντά πως η δουλειά στο γραφείο θα βοηθούσε περισσότερο στις σχέσεις των εργαζομένων με τις οικογένειές τους παρά η τηλεργασία!

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να βαδίζει προς το τέλος του και τους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα να αίρονται σταδιακά, η μεγάλη πανελλαδική έρευνα, από τις 7 έως τις 27 Οκτωβρίου 2020, σε δείγμα 2.021 ατόμων, με κύριο ερώτημα «Μετά από την πανδημία… εργασία από το σπίτι ή στο γραφείο;», έχει στόχο να διερευνήσει τις απόψεις των εργαζομένων, καθώς η τηλεργασία στην Ελλάδα είναι σχετικά νέο φαινόμενο: Αν και αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό, αφορούσε μέχρι πρότινος ένα πολύ μικρό ποσοστό της αγοράς εργασίας στη χώρα μας.

Τι απαντούν οι οικονομικά ενεργοί Ελληνες;

Οπως εξηγεί ο Γιώργος Αράπογλου, γενικός διευθυντής της Pulse, με τη μεγάλη αυτή πανελλαδική έρευνα, που έγινε για λογαριασμό της Socialdoo και είχε κύριο ερώτημα «Μετά την πανδημία… εργασία από το σπίτι ή στο γραφείο;», επιχειρήθηκε να καταγραφεί η απάντηση σε τουλάχιστον μία από τις πολλές και δραματικές αλλαγές που επέφερε ο νέος κορωνοϊός στην καθημερινότητά μας.

«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον», όπως σημειώνει, παρουσιάζουν οι απαντήσεις του ενεργού οικονομικά τμήματος του δείγματος (απασχολούμενοι και άνεργοι). Αν και κατά την άποψή τους η τηλεργασία μπορεί να υποκαταστήσει την εργασία στο γραφείο σε «μέτριο» (41%) έως «μεγάλο/μέγιστο βαθμό» (34%), η φυσική παρουσία στα γραφεία εξακολουθεί να έχει πλεονεκτήματα για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση, σύμφωνα με το (συντριπτικό) 80% των οικονομικά ενεργών συμμετεχόντων».

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η διαπίστωση ότι σχεδόν σε όλες τις επιμέρους πλευρές και παράγοντες που διερευνήθηκαν (ακόμα και στο «ποιο θα βοηθούσε περισσότερο στις σχέσεις σας με τα μέλη της οικογένειάς σας;») «η εργασία στο γραφείο» υπερέχει λίγο ή πολύ της κατ’ οίκον!

Στο σχετικό ερώτημα, μετά την πανδημία -και εφόσον έχουν τη δυνατότητα επιλογής-, σχεδόν έξι στους δέκα (59%) θα επέλεγαν την «εργασία στο γραφείο», έναντι τριών στους δέκα που θα επέλεγαν το «σπίτι».

Αναλυτικότερα:

■ Η τηλεργασία, δηλαδή η εργασία από απόσταση, μπορεί να υποκαταστήσει την εργασία στο γραφείο σε «μέτριο» (σύμφωνα με το 41%) έως «μεγάλο/ μέγιστο βαθμό» (34%) – ενώ το 24% επέλεξε σε «μικρό βαθμό έως καθόλου».

■ Αν και η εργασία από απόσταση χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά, η φυσική παρουσία στο γραφείο έχει πλεονεκτήματα για τον εργαζόμενο και για την επιχείρηση, σύμφωνα με το 80% των οικονομικά ενεργών συμμετεχόντων!

■ Θα είναι πιο παραγωγικό, μετά το τέλος της πανδημίας, να δουλεύει κανείς στο γραφείο, απάντησε το 69% των ερωτηθέντων, ενώ μόλις το 17% επέλεξε το να δουλεύει από το σπίτι.

■ Μετά το τέλος της πανδημίας –εφόσον έχουν τη δυνατότητα επιλογής- οι έξι στους δέκα (59%) θα επέλεγαν την «εργασία στο γραφείο», έναντι των τριών στους δέκα που θα επέλεγαν το «σπίτι»!

■ Η επιλογή της «εργασίας στο γραφείο» υπερέχει συντριπτικά (με αναλογία τέσσερα προς ένα ή και περισσότερο) στις απαντήσεις των ερωτημάτων:
• «Ποιο από τα δύο θα βοηθούσε περισσότερο στη συνεργασία σας με συναδέλφους και συνεργάτες;»: 79% έναντι 9%.
• «Ποιο βοηθά καλύτερα την προσέγγιση των στόχων και του οράματος της επιχείρησης;»: 73% έναντι 12%
• «Πού θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον να δουλεύετε;»: 68% έναντι 20%.
• «Ποιο από τα δύο θα σας έκανε να νιώθετε μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια για τη δουλειά σας;»: 68% έναντι 17%.

■ Πιο ενισχυμένη αποτυπώνεται η επιλογή της «εργασίας από το σπίτι» στο δίλημμα:
• «Ποιο θα βοηθούσε περισσότερο στις σχέσεις σας με τα μέλη της οικογένειάς σας;»: 47% «στο γραφείο» – 38% «από το απίτι».

■ Σχεδόν «ισόπαλες» καταγράφονται οι δύο επιλογές -με οριακή υπεροχή της «εργασίας στο σπίτι»- στο δίπολο: «Ποιο από τα δύο θα λέγατε ότι είναι πιο αποδοτικό οικονομικά για εσάς;»: 40% στο γραφείο – 42% από το σπίτι.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Η εργασία από απόσταση μπορεί να υποκαταστήσει σε κάποιο βαθμό την «εργασία στο γραφείο» και για την περίοδο της πανδημίας αποτελεί σημαντικό έως απαραίτητο μέτρο για τον περιορισμό της διάδοσης του νέου κορωνοϊού.

Ομως η «εργασία στο γραφείο» εξακολουθεί να έχει πλεονεκτήματα, παραμένει «ελκυστική» στον εργαζόμενο και στην επιχείρηση, με πολλά και ισχυρά «κίνητρα». Για την περίοδο μετά την πανδημία, τουλάχιστον με βάση τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, θα συνεχίσει να αποτελεί την επικρατούσα -αν και όχι τη μόνη- επιλογή.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η Ελένη Σουράνη, Founder and Managing Partner της Socialdoo, επισημαίνει: «Από τη μέτρηση προκύπτει ότι η επιστροφή στο γραφείο σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία είναι το μεγάλο ζητούμενο εδώ και έναν χρόνο. Καταγράφεται στους εργαζομένους μια μεγάλη προσδοκία επιστροφής, καθώς θεωρούν ότι έτσι γίνονται πιο δημιουργικοί και αποτελεσματικοί, ακόμη κι αν χρειαστεί να χάσουν λίγο χρόνο καθ’ οδόν προς το γραφείο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This