Τώρα κατάλαβε ο Κ. Μητσοτάκης το πρόβλημα με τις 400.000 εκκρεμείς συντάξεις και υποσχέθηκε… τρέξιμο

Οι εκκρεμείς συντάξεις «καίνε» την κυβέρνηση

Must Read

Η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης στην εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας, ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης προαναγγέλλει ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα τοποθετηθεί project manager, που θα ασχοληθεί, σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, αποκλειστικά με αυτό το θέμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε τα εξής: «Πρέπει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα στο ζήτημα της απονομής των εκκρεμών συντάξεων. Δεν θα διστάσουμε να διαθέσουμε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξουμε το υπουργείο και τον ΕΦΚΑ σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια».

Ξέχασε, βεβαίως, να αναφέρει ότι στον ενάμιση χρόνο της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη εκτοξεύτηκαν από τις 136.000 στις 175.000, ενώ το σύνολο των αιτήσεων (επικουρικές, εφάπαξ, μερίσματα, διαδοχική ασφάλιση) ξεπερνά κατά πολύ πια τις 400.000. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος τόνισε: «Το θέμα των εκκρεμών συντάξεων είναι ίσως για μένα η νέα ΔΕΗ σε αυτό το υπουργείο».

Νέο αρνητικό ρεκόρ εγγεγραμμένων ανέργων

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, σαν να ζει σε άλλη χώρα, έκανε λόγο για στήριξη των νοικοκυριών και της εργασίας, όταν μόλις προχθές ο ΟΑΕΔ ανακοίνωνε νέο αρνητικό ρεκόρ 1.180.000 εγγεγραμμένων ανέργων και την ίδια στιγμή 645.000 εργαζόμενοι, που τελούν σε καθεστώς αναστολής της σύμβασής τους, διαβούν με την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ αντί των μισθών τους. Ξέχασε, παράλληλα, να αναφέρει ότι περίπου 400.000 μακροχρόνια άνεργοι έμειναν στις γιορτές χωρίς καμία στήριξη από το κράτος, ενώ το μέρισμα ήταν τελικά ο διπλασιασμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, μόνο όμως για τους νυν δικαιούχους.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζεται νομοθετικές αλλαγές σε τρεις άξονες, στις οποίες αναφέρθηκε εκτενώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

  1. Για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η αγορά της εργασίας άλλαξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οφείλει και η εργατική νομοθεσία -ο πυρήνας της οποίας θα συμπληρώσει του χρόνου 40 χρόνια ζωής, είναι από το 1982- να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα», φωτογραφίζοντας την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και την αύξηση των ωρών της υπερωριακής εργασίας χωρίς έξτρα αμοιβή.
  2. Χαρακτήρισε «μεγάλη μεταρρύθμιση» τη θέσπιση του νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τις επικουρικές, που θα νομοθετηθεί τους επόμενους μήνες και θα ισχύσει από το 2022.
  3. Προανήγγειλε τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την κατάρτιση, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των αναγκών της αγοράς εργασίας και των δεξιοτήτων που διαθέτει σήμερα το εργατικό δυναμικό».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This