Μπορεί οι εκτιμήσεις των τουρκικών ΜΜΕ να ήταν ότι οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία που ξεκίνησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη θα διαρκούσαν όλη μέρα, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε το αντίθετο.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μετά από σχεδόν 3,5 ώρες οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν (ξεκίνησαν στις 11:00 και ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 14:00) και σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσει από την Πόλη.
Μάλιστα, αναμένεται και ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα, ενώ άγνωστο είναι το ποιος θα ενημερώσει από ελληνικής πλευράς.
First round of exploratory talks between #Turkey and #Greece since 2016 have been completed today. #EastMed.
– Delegations pictured below
– Statement from Turkish side expected soon. pic.twitter.com/OXwNQi3r4S— Andrew Hopkins (@achopkins1) January 25, 2021
Διαβάστε ακόμα: Το… τρίτο μάτι του Ερντογάν: Έστειλε και τον Καλίν ο σουλτάνος στις διερευνητικές (video)
Ικανοποίηση στη Γερμανία
Νωρίτερα κι ενώ ήταν ακόμα σε εξέλιξη οι συνομιλίες, η Γερμανία εξέφραζε την ικανοποίησή της για την επανεκκίνηση των επαφών, μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι καλό να μην σχολιάσουμε από έξω μια διαδικασία που τώρα ξεκινάει». Εξέφρασε πάντως την ελπίδα να καταστεί εφικτή η εξεύρεση καλής λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
«Χαιρόμαστε που οι απευθείας συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, σήμερα ξεκινούν και πάλι και ναι, στο πλαίσιο της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ στηρίξαμε πολύ και εργαστήκαμε προκειμένου να υπάρξουν τέτοιες απευθείας συνομιλίες», δήλωσε η Μαρία Άντεμπαρ και υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας βρέθηκε και πάλι στην Άγκυρα ειδικά για αυτόν τον σκοπό.
«Ποια θέματα, ποιες λύσεις, ποια βήματα θα συμφωνηθούν τώρα εκεί, είναι υπόθεση των (δύο) πλευρών. Και πιστεύω ότι είναι καλό να μην σχολιάσουμε τώρα απέξω για μια διαδικασία που ξεκινάει, αλλά το αντικείμενο συζήτησης και όλα τα περαιτέρω να τα συνεννοηθούν οι πλευρές μεταξύ τους. Και ελπίζουμε ότι θα καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί και πάλι αμοιβαία εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη του ενός για τον άλλον, με αξιοπιστία ώστε να βρεθεί από κοινού μια καλή λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», κατέληξε η Άντεμπαρ.