Ο Σι Τζινπίνγκ καλωσόρισε τον Μπάιντεν με συγκαλυμμένη προειδοποίηση για αλλαγή… τροπαρίου στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας

Στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ συμμετέχει και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, για πρώτη φορά από το 2009

Must Read

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ «άνοιξε» τη Δευτέρα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με την ομιλία του, στην οποία τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί ένας «νέος Ψυχρός Πόλεμος», ένα σαφές μήνυμα προς τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, χωρίς, ωστόσο, να τον κατονομάσει.

Με τα νέα δεδομένα που επιβάλλει η πανδημία, το φόρουμ άφησε φέτος τα χιονισμένα γραφικά σοκάκια του Νταβός, τα δείπνα και τα «πηγαδάκια» των πολιτικών, καθηγητών, τραπεζιτών και επιχειρηματιών, οι οποίοι θα συνομιλήσουν διαδικτυακά για την πανδημία και το στοίχημα της οικονομικής ανάπτυξης έπειτα από αυτήν.

Ο Τζινπίνγκ, δίνοντας το στίγμα του φετινού φόρουμ, τάχθηκε υπέρ των πολυμερών σχέσεων και της παγκοσμιοποίησης, ενώ κάποιοι μετέφρασαν τα λεγόμενά του ως προειδοποίηση στον Τζο Μπάιντεν να μη συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του, κυρίως με τον «πόλεμο» που είχε κηρύξει ο Τραμπ στα πεδία του εμπορίου και της τεχνολογίας.

«Η δημιουργία φατριών ή η κήρυξη ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, η απόρριψη, η απειλή ή ο εκφοβισμός των άλλων (…), η αναστάτωση των αλυσίδων προμηθειών ή οι κυρώσεις για να προκληθεί απομόνωση, το μόνο που θα επιτύχουν θα είναι να σπρώξουν τον κόσμο στη διαίρεση, ακόμα και στη σύγκρουση», προειδοποίησε ο Σι Τζινπίνγκ. «Και η σύγκρουση θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο», τόνισε.

Είναι γεγονός, άλλωστε, ότι μία από τις προκλήσεις της νέας αμερικανικής προεδρίας θα είναι να διαχειριστεί έναν κόσμο το κέντρο βάρους του οποίου μετακινείται προς την Ασία και συγκεκριμένα στην Κίνα, που σημειώνει αλματώδη άνοδο. Τα στοιχεία «μιλούν» από μόνα τους: Η σινική ήταν η μοναδική μεγάλη οικονομία που κατέγραψε ανάπτυξη το 2020 (+2,3%), το πλεόνασμα της χώρας απέναντι στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 7%, ενώ το κινεζικό ΑΕΠ αναμένεται να είναι ισοδύναμο με το αμερικανικό έως το 2030.

Η αποκατάσταση της παγκόσμιας ανάπτυξης

Τη σκυτάλη πήρε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συζήτησε με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας, Μπρουνό Λεμέρ, τον Γερμανό ομόλογό του, Πέτερ Αλτμάιερ, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Goldman Sachs αναφορικά με τον τρόπο «αποκατάστασης της παγκόσμιας ανάπτυξης». Αυτό, άλλωστε, είναι και το πλέον επίμονο ερώτημα του φετινού φόρουμ και όχι μόνο, καθώς η πανδημία συνεχίζει να σκοτώνει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και τα εμβόλια, παρά την αρχική αισιοδοξία που έφεραν, δεν φαίνεται να μπορούν να δώσουν τη λύση στον γρίφο του νέου κορωνοϊού, κυρίως λόγω των καθυστερήσεων που σημειώνονται στις παραδόσεις.

Ωστόσο, η ομιλία που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον είναι αυτή του Βλαντιμίρ Πούτιν, την Τετάρτη 27/01. Κι αυτό επειδή ο Ρώσος πρόεδρος έχει να συμμετάσχει σε παρόμοιο γεγονός από το 2009, ενώ στην παρούσα φάση οι σχέσεις του με τη Δύση είναι τεταμένες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This