Δίπλα στους «αγωνιζόμενους Έλληνες στον Έβρο», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης, θα βρεθούν σήμερα ο πρόεδρος Κυριάκος Βελόπουλος και στελέχη του κόμματος.
Όπως έγινε γνωστό, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με φορείς και με τους Έλληνες ακρίτες, «που αντιστέκονται στα αντεθνικά σχέδια της κυβέρνησης για την επέκταση του ΚΥΤ στο Φυλάκιο Έβρου». Η Ελληνική Λύση «προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι τα εθνικά επικίνδυνα ολισθήματα της δεν θα μένουν αναπάντητα. Η συγκέντρωση χιλιάδων παράνομων αλλοδαπών στα μετόπισθεν της πρώτης γραμμής άμυνας του έθνους συνιστά εθνική μειοδοσία» αναφέρει.
Την ίδια ώρα, ψήφισμα ενέκρινε με ευρύτατη πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά της πρόθεσης της κυβέρνησης να επεκτείνει το ΚΥΤ μεταναστών στην Ορεστιάδα. Η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην πρώτη τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το 2021, εισήγαγε την πρόταση για ένα ψήφισμα το οποίο θα δημοσιοποιηθεί και θα κοινοποιηθεί και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, «το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επαναδιατυπώνει την κατηγορηματική θέση του: 1. Αρνούμαστε τη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, καθώς και την αύξηση της δυναμικότητας των ήδη υφιστάμενων δομών στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ. 2. Να ανακληθεί άμεσα η από 29/12/2020 πρόσκληση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που φέρει τον τίτλο ‘Αναβάθμιση και ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ) στο Δ.Δ. Φυλακίου στον Ν. Έβρου’».
Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, o πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Παπαθεοδώρου δήλωσε ότι «η Ορεστιάδα απέχει μόλις 16 χλμ. από τα σύνορα, και εκεί όχι απλά δεν υπάρχουν περιθώρια να αυξηθεί ο αριθμός των φιλοξενούμενων μεταναστών -για να μπούμε σε μια συζήτηση του πόσους χωράει και πόσον καιρό μπορούν αυτοί να μείνουν-, αλλά η συζήτηση έγκειται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και στο γεγονός ότι η Θράκη δεν πρέπει να επιβαρυνθεί με μετανάστες».
Για το ψήφισμα, όπως είπε, διαφώνησε μόνο η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στην παρατήρηση ότι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ίσως θα έπρεπε να απασχολήσει την κυβέρνηση το γεγονός ότι βρίσκει σύμφωνες μόνο τις δύο συγκεκριμένες παρατάξεις, ο κ. Παπαθεοδώρου σχολίασε: «Διαφώνησαν με το ψήφισμα, ακούστηκαν πολιτικά χαρακτηριστικά, αντιλαμβάνεστε κι εσείς ότι η ιδεολογική αφετηρία ενός εκάστου καθορίζει σημαντικά πράγματα όσον αφορά τις επιλογές μας και τις θέσεις μας».