Σε φάση υλοποίησης εισέρχεται επιτέλους το πολύπαθο έργο διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου. Η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε, οι συμβάσεις μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της αναδόχου εταιρίας Περιβαλλοντική Πελοποννήσου υπεγράφησαν την Παρασκευή και η κατασκευή του έργου Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)
«Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» αρχίζει άμεσα, με στόχο να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία εντός του 2021 και να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί όλα αυτά τα χρόνια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ότι διαθέτει μόλις έναν νόμιμο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Μάλιστα, η χώρα μας επιβαρύνεται με πρόστιμα ύψους 1.700.000 ευρώ ετησίως λόγω των 21 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που λειτουργούσαν στο παρελθόν.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, που αναμένεται να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα έχει πολλαπλά αναπτυξιακά και κοινωνικά οφέλη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 135.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 62.500.000 ευρώ προέρχονται από επιδότηση του ΕΣΠΑ. Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή και τη λειτουργία τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία, καθώς και δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Κορινθία και Αργολίδα. Η δυναμικότητα διαχείρισης αποβλήτων είναι 200.000 τόνοι το έτος, εκ των οποίων οι 130.000 θα είναι σύμμεικτα και οι 70.000 οργανικά απόβλητα. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο «σε δύο χρόνια θα έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε και μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αυτή η περιφέρεια σε δύο χρόνια θα διαχειρίζεται τα απόβλητά της υποδειγματικά, με σύγχρονο τρόπο και υποδομές».