Θλιβεροί και ενδεικτικοί της κατάστασης που επικρατεί στα ελληνικά ΑΕΙ είναι οι αριθμοί των «αιώνιων» φοιτητών που είναι εγγεγραμμένοι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το σύνολο των 79.434, οι 34.943 (ποσοστό 44%) έχουν υπερβεί κατά πολύ τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών, έχουν στην πλειονότητά τους αποκοπεί σχεδόν πλήρως από τα πανεπιστήμια, αλλά συνεχίζουν να εμφανίζονται ως εγγεγραμμένοι στα μητρώα τους!
Μάλιστα, το πρόβλημα γίνεται όλο πιο έντονο όσο περνά ο καιρός, καθώς κάθε ακαδημαϊκή χρονιά ο αριθμός των «αιώνιων» φοιτητών στο ΑΠΘ αυξάνεται κατά περίπου 1.000 έως 1.500! Είναι ενδεικτικό ότι κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-16 οι «αιώνιοι» φοιτητές ήταν 27.840, ενώ φέτος πλησιάζουν τους 35.000.
Τμήμα Θεολογίας
Πρωταθλητής στους «λιμνάζοντες» φοιτητές είναι το τμήμα Θεολογίας, όπου το 71,6% είναι «αιώνιοι». Ακολουθούν τα τμήματα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας με 59,7%, Μαθηματικών με 59,1%, Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας με 58,7%, Φυσικής με 57%, Γεωλογίας με 56,4%, Οικονομικών Επιστημών με 54,6%, Φυσικής Αγωγής με 52% και Νομικής με 51,5%.
Οι «αιώνιοι» φοιτητές είναι ένα από τα θέματα που επιχειρεί να ρυθμίσει το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
Η Νίκη Κεραμέως έχει κατά καιρούς εκφράσει την αντίθεσή της στην παγίωση αυτού του καθεστώτος και για τον λόγο αυτό ορίζει στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο ως ανώτατο όριο φοίτησης τα δύο χρόνια μετά τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών για πανεπιστημιακά τμήματα τετραετούς φοίτησης και τρία χρόνια επιπλέον για εκείνα στα οποία απαιτείται η πενταετής ή η εξαετής φοίτηση.