Καταγγελίες για κινητοποίηση αόρατων και κρυπτόμενων μηχανισμών πίσω από την υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και τη διαδικασία αναίρεσης στην καταδίκη με ελαφρυντικά του Επαμεινώνδα Κορκονέα εκτοξεύουν οι συνήγοροι της οικογένειας του νεκρού μαθητή Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ο πρώην ειδικός φρουρός κατάφερε να σπάσει την ισόβια κάθειρξη του πρωτόδικου δικαστηρίου, καθώς το Εφετείο Λαμίας τού αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση ως προς αυτό το σκέλος της απόφασης και, πριν από λίγες μέρες, το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε με τρεις ψήφους έναντι δύο ότι η αναίρεση πρέπει να γίνει δεκτή. Ωστόσο, λόγω της ισχυρής μειοψηφίας, αποφασίστηκε η αναπομπή της υπόθεσης στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου για οριστική κρίση.
Οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου εκφράζουν την αγωνία και την ανησυχία τους «για τη διαπιστωμένη πλέον δυστοκία εκδίκασης και αποδοχής της αναίρεσης που άσκησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά της σκανδαλώδους απόφασης του Εφετείου Λαμίας».
«Επιβράβευση» και όχι «τιμωρία»
Ο Νίκος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου επισημαίνουν ακόμη: «Εχοντας κατ’ επανάληψη διαπιστώσει ότι στην υπόθεση αυτή κινητοποιούνται ορατοί και κρυπτόμενοι μηχανισμοί, εντός των θεσμών, ακόμη και εντός της Δικαιοσύνης, επισημαίνουμε για άλλη μία φορά τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης έκθεσης της Δικαιοσύνης». Οι δικηγόροι χαρακτηρίζουν την απόφαση του Εφετείου «επιβράβευση» και όχι «τιμωρία», τονίζοντας ότι η εξέλιξη της υπόθεσης αφορά ολόκληρη την κοινωνία.
Επισημαίνεται ότι ο Αρειος Πάγος καλείται με την απόφασή του να λύσει ένα ακανθώδες ζήτημα που προέκυψε μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, αν το ελαφρυντικό του σύννομου βίου θα πρέπει να χορηγείται αυτομάτως στον κατηγορούμενο όταν έχει λευκό ποινικό μητρώο ή αν θα είναι στην κρίση του δικαστηρίου, όπως συνέβαινε με τον παλιό κώδικα.