Έντονοι διαξιφισμοί μεταξύ Πρωθυπουργού και Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέτρεψαν τη Βουλή σε… πεδίο μάχης χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το επιτελικό κράτος.
Το νομοσχέδιο, το οποίο υπερψηφίστηκε κατά τα μεσάνυχτα, αποτέλεσε αφορμή ν’ «ανάψουν τα αίματα», ενώ αναμένεται από σήμερα καυτό διήμερο για την Ολομέλεια, με το ζήτημα της κατάργησης ασύλου, αλλά και τις αλλαγές στους ΟΤΑ (λόγω προβλημάτων που προέκυψαν απ’ την απλή αναλογική).
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αρχική του τοποθέτηση, μίλησε για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, αναφερόμενος και πάλι σε αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της κυβέρνησης.
Ωστόσο, προς το τέλος της ομιλίας του «πέταξε το γάντι» στον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, παρατηρώντας ότι δεν μπορούν να ασκούν κριτική εκείνοι που πολλαπλασίασαν τους μετακλητούς υπάλληλους ή συντόνιζαν την κυβέρνηση με χειρισμούς όπως η συμφωνία με την COSCO, που το Μαξίμου «έτρεχε» και ο Πειραιάς την ακύρωνε. Παρομοίως ανακόλουθη χαρακτήρισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και για την επένδυση στο Ελληνικό.
Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης για τα πεπραγμένα της, με κεντρικούς άξονες την κατάργηση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την τοποθέτηση του νέου διοικητή της ΕΥΠ.
Ο πρώην πρωθυπουργός, αφού κατηγόρησε τα ΜΜΕ «για την πλαστή εικόνα που μετέφεραν κατά της κυβέρνησης του», καταλόγισε στην ΝΔ ότι όχι μόνο δεν προχωρά στην αποκομματικοποίηση του κράτους, αλλά αντίθετα αυξάνει υπέρμετρα τους μετακλητούς υπαλλήλους.
«Υπήρξε μια ιδιοτέλεια στην πολιτική σας για τους μετακλητούς μια ιδιοτέλεια για την οικονομία, μια ιδιοτέλεια για τη συμφωνία για τα Σκόπια, μια ιδιοτέλεια για τις πυρκαγιές. Είχε μια ιδιοτέλεια η αντιπολίτευση που κάνατε. Και βρίσκομαι εδώ για να καταγγείλω την υποκρισία και τον λαϊκισμό» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σχετικά με αυτό, στην επόμενη τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός καταλόγισε -με την σειρά του- στον πρώην πρωθυπουργό ότι όχι μόνο κομματικοποίησε το κράτος, άλλα και διόριζε την παρέα του, τους φίλους και κολλητούς του στο Μαξίμου.
Ο κ. Τσίπρας απέδωσε ευθέως την κατάργηση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στη διερεύνηση των υποθέσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ και της ΝOVARTIS, ενώ, απαντώντας στην κριτική της ΝΔ για την πολιτική σχέση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου με τον ίδιο, υπενθύμισε σε όλους ότι ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ήταν βασικός νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού από το 2012 έως το 2018.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας είπε ότι πραγματικά συνεργάστηκε ως νομικός σύμβουλος με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και με την παρουσία του κερδήθηκε το 85% των υποθέσεων προς όφελος του δημοσίου.
Όσο για τον νέο Διοικητή της ΕΥΠ, άνοιξε νέος κύκλος διαμάχης μεταξύ των δύο, με τον κ. Τσίπρα να θέτει ζήτημα βιογραφικού του, ζητώντας τελικά την απομάκρυνση του, επειδή, όπως υποστηρίζει, δεν διαθέτει τα τυπικά προσόντα και τον κ. Μητσοτάκη να επικαλείται τις πρόσφατες δηλώσεις Βαρουφάκη, ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ η Εθνική Υπηρεσία παρακολουθούσε τα τηλέφωνα υπουργών.
Το «πινγκ πονγκ» συνεχίστηκε μέχρι αργά, με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί για υποκρισία και τον κ. Τσίπρα και την Βασιλική Θάνου για το γνωστό ζήτημα.