«Η καθολική χρήση μάσκας είναι το πιο σημαντικό μη φαρμακευτικό μέτρο πρόληψης ενάντια στον κορωνοϊό», επισήμανε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, να τονίζει για μια ακόμη φορά πως «τα στοιχεία αλλάζουν διαρκώς και τα μέτρα προσαρμόζονται».
Πρώτη το λόγο πήρε η κα Βάνα Παπαευαγγέλου, αναλύοντας, αρχικά, τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. «Σταθερός ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια που υπολογίζεται σε 10.500 κρούσματα», είπε η καθηγήτρια και στην συνέχεια μίλησε και για τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού στην κοινότητα.
«Μεγάλη διασπορα παρατηρείται στη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού. Το στέλεχος αυτό μεταδίδεται κυρίως εκεί όπου παρατηρούνται μεγάλες συρροές. Παρατηρείται, επίσης, μείωση κρουσμάτων στις μεγάλες ηλικίες, λόγω των εμβολιασμών που έχουν ήδη διενεργηθεί», επισήμανε η κα Παπαευαγγέλου, συμπληρώνοντας πως «οι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς σήμερα διαβιούν στην Αττική».
«Υπάρχει ανησυχητική αύξηση της αφρικανικής μετάλλαξης της Covid-19 στον Εύοσμο και, ως εκ τούτου, συστήνουμε πέρα από την επιβολή σκληρού lockdown και αυξημένη διενέργεια τεστ. Αύξηση κρουσμάτων, εξάλλου, παρατηρείται και σε Κεφαλονιά, Κόρινθο και Αχαΐα», συνέχισε η αθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.
Όχι εφησυχασμός στους εργασιακούς χώρους
Κατόπιν τόνισε πως «είναι εσφαλμένο το αίσθημα ασφάλειας στη δουλειά, επειδή νομίζουμε ότι έχουμε τις ίδιες επαφές καθημερινά. Όχι εφησυχασμός και σίγουρα αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας».
Η καθηγήτρια τόνισε, επίσης, πως η καθολική χρήση μάσκας είναι το πιο σημαντικό μη φαρμακευτικό μέτρο πρόληψης ενάντια στον κορωνοϊό. «Όσο περισσότερο είναι το ποσοστό χρήσης μάσκας, τόσο μεγαλύτερο και το όφελος», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναλύοντας τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. «Οι μονάδες ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν κατά 12% την περασμένη εβδομάδα», είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και επεσήμανε πως «την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται σταθεροποίηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία».
«Στην Αττική βλέπουμε μία σταθεροποίηση και ίσως μία μικρή μείωση. Τα μέτρα που ελήφθησαν λογικά θα επιταχύνουν τη μείωση. Στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε σταθεροποίηση και δεν φαίνεται να χρειάζονται νέα μέτρα», σχολίασε επίσης.
Ακολούθως, τόνισε πως υπάρχει ανησυχία για τον Εύοσμο, όπου παρατηρείται διασπορά του νοτιοαφρικανικού στελέχους, το οποίο καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια, λέγοντας πως οι ειδικοί εισηγούνται lockdown και ιχνηλάτηση.
«Τη μεγαλύτερη επίπτωση βλέπουμε στα άτομα 40-64. Συνολικά στην Ελλάδα η επιδημία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Η κύρια οδός μετάδοσης είναι οι κλειστοί χώροι που συναντιόμαστε χωρίς μάσκα και για πολλή ώρα. Η καλύτερη μέθοδος είναι να συναντιόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, με μάσκα. Να περιοριστούμε στη φούσκα επαφών», κατέληξε.
Στο «βαθύ κόκκινο» έως την 1η Μαρτίου
Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς, παίρνοντας τον λόγο ανακοίνωσε πως στο «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν από αύριο Σάββατο έως την 1η Μαρτίου η Κάλυμνος και ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου. Στο «βαθύ κόκκινο», εξάλλου, παραμένουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου Αχαΐα, Εύβοια (πλην Σκύρου), Μύκονος και Αττική, με τον υφυπουργό να σχολιάζει πως στην Αχαΐα παρατηρείται μια σταθεροποίηση, αν και ο σημερινός τριψήφιος αριθμός δημιουργεί ανησυχία. Από την άλλη στην Εύβοια, όπως είπε, παρατηρείται σταθεροποίηση.
Στο «κόκκινο» εντάσσονται και η ΠΕ Κεφαλληνίας, ο δήμος Θάσου, αλλά και ολόκληρη η ΠΕ Ηλείας (πλην του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστενών), ο δήμος Αγιάς της ΠΕ Λάρισας, ο δήμος Ηρακλείου Κρήτης, και οι δήμοι Κορίνθου και Νεμέας. Επίσης ο δήμος Άργους – Μυκηνών και ο δήμος Ζίτσας της ΠΕ Ιωαννίνων.
Εξάλλου, στο «κόκκινο» παραμένουν οι εξής περιοχές: ο Δήμος Τεμπών Λαρίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο Δήμος Τανάγρας, ο Δήμος Θηβαίων, ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρου Πιερίας και ο Δήμος Καρπάθου.
Τέλος, από το «κόκκινο» βγαίνουν και γίνονται «πορτοκαλί» ο δήμος Θήρας, ο δήμος Αγίου Νικολάου στο Λασίθι, η Ζάκυνθος, ο δήμος Σπάρτης στη Λακωνία και ο δήμος Εορδαίας στην Κοζάνη.