Η πτώση της θερμοκρασίας καθιστά τον οργανισμό μας πιο ευάλωτο σε ιώσεις! Τα τρόφιμα που αναζητεί ο άνθρωπος τον χειμώνα είναι κυρίως αυτά που περιέχουν περισσότερα λιπαρά.
- Aπό τη Σοφία Τικταμπανίδη
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνετε μόνο τροφές που περιέχουν λίπος. Ενας οργανισμός για να είναι υγιής και να μπορεί να αντιμετωπίσει το κρύο πρέπει να λαμβάνει και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως τις βιταμίνες (Α, E, C) και τις πρωτεΐνες.
Εσπεριδοειδή
Καθώς οι ανάγκες του οργανισμού για βιταμίνη C -θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα- είναι αυξημένες, τα πιο πολύτιμα φρούτα είναι τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια.
Μπρόκολο και κουνουπίδι
Είναι πηγές φυτικών ινών, βιταμίνης C, β- καροτένιου, ανόργανων συστατικών και πολυφαινολών και προσφέρουν ισχυρή προστασία απέναντι στις οξειδωτικές βλάβες των κυττάρων.
Φακές
Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (4 γρ. ανά 100 γρ., καλύπτουν περίπου το 15% των ημερήσιων αναγκών) συμβάλλει στην καλή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στην καλή πέψη.
Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο προσφέρει ενέργεια. Χάρη στη βιταμίνη E που περιέχει βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος και συνεπώς στην αντιμετώπιση του προβλήματος των παγωμένων ποδιών και χεριών.
Ζεστά ροφήματα
Μια από τις καλύτερες επιλογές για τις κρύες ημέρες του χειμώνα είναι αδιαμφισβήτητα ένα φλιτζάνι ζεστό ρόφημα. Να προτιμάτε πάντα τα απλά ροφήματα, όπως σκέτο καφέ, τσάι, χαμομήλι και να αποφεύγετε αυτά που έχουν πολύ γάλα και ζάχαρη. Το αλκοόλ βοηθά αλλά σε μικρές ποσότητες (1-2 ποτηράκια κόκκινο κρασί), αφού σε μεγάλες ποσότητες φέρνει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα (υποθερμία κ.λπ.). Μην ξεχνάτε ότι η ζεστασιά του αλκοόλ φαίνεται αρχικά να δίνει ενέργεια, όμως, αφού περάσει η επίδρασή του, φέρνει αίσθημα κούρασης.