Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από το χτύπημα της πανδημίας του κορωνοϊού, το οποίο επέφερε πλήγματα και στη λειτουργία της Βουλής, η οποία -αν μη τι άλλο- δεν θυμίζει σε τίποτα τον παλιό της εαυτό.
Τις… καλές, προ κορωνοϊού εποχές, το ελληνικό Κοινοβούλιο έσφυζε από ζωή, με τα πηγαδάκια στους διαδρόμους να δίνουν και να παίρνουν. Επί της ουσίας, το ιστορικό μέγαρο της Βουλής στο Σύνταγμα αποτελούσε ανέκαθεν σημείο συνάντησης των βουλευτών, των υπουργών, των κομματικών στελεχών και, φυσικά, των δημοσιογράφων που στριμώχνονταν στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, αλλά και στο εντευκτήριο των βουλευτών προς αναζήτηση παραπολιτικών.
Σήμερα, ωστόσο, λόγω και των νέων αυστηρών μέτρων μετά το τρίτο κατά σειρά lockdown στο οποίο εισήλθε η χώρα, η Βουλή είναι ερημωμένη. Οι διάδρομοι είναι μισοάδειοι και οι υπουργοί βιαστικοί. Άλλωστε, αποφεύγονται πλέον τα πολλά πηγαδάκια. Οι περισσότεροι υπάλληλοι βρίσκονται σε τηλεργασία, ενώ και η αστυνομική παρουσία έχει μειωθεί, στο μέτρο του δυνατού.
Το γνωστό τοις πάσι εστιατόριο του πρώτου ορόφου παραμένει κλειστό εδώ και μήνες, ενώ το καφενείο παραμένει μεν ανοιχτό, αλλά μόνο για take away. Η ερήμωση της Βουλής είναι ακόμη πιο έντονη τις τελευταίες ημέρες, λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων, όπως η μείωση των διά ζώσης συμμετεχόντων βουλευτών στις συνεδριάσεις και το κλείσιμο των βουλευτικών γραφείων πέριξ του Συντάγματος, απόφαση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην αντιπολίτευση.
Εξοργισμένη η αντιπολίτευση
Την ίδια ώρα, ωστόσο, κεντρικό μέλημα του προεδρείου -που αντανακλά και την επιθυμία του Μεγάρου Μαξίμου– είναι να μη διακοπεί η νομοθετική εργασία. Η απόφαση να μην μπει φρένο στα νομοσχέδια έχει εξοργίσει την αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, πως συζητούνται νομοσχέδια άσχετα με την υγειονομική κρίση, επικαλούμενοι το νομοσχέδιο για την Παιδεία που ψηφίστηκε προ δεκαημέρου, αλλά και το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τον «εκσυγχρονισμό, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων», που βρίσκεται προ των πυλών.
Ο δε ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει πως οι επίμαχες συζητήσεις για την πανδημική κρίση παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες. Άλλωστε, η άρνηση του πρωθυπουργού να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την Ικαρία, καθώς και το πάγωμα της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα θέματα διαφάνειας, που αιτήθηκε παραμονές Χριστουγέννων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οδήγησαν το τελευταίο στην καταγγελτική επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα.
Πάντως, η συνάντηση των Κώστα Τασούλα και Αλέξη Τσίπρα ήταν σε καλό κλίμα, παρά τη σκληρή επιστολή που είχε προηγηθεί, με τον πρόεδρο της Βουλής να δεσμεύεται να επανεξετάσει το αίτημα για προ ημερησίας.
Αποφασισμένοι για προανακριτική
Εν τω μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η έντονη φημολογία των τελευταίων ωρών σχετικά με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπή για τις καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα κατά του Νίκου Παππά, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Το σχετικό σήμα έδωσε από βήματος Βουλής την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος, λέγοντας πως «έρχεται και γι’ αυτό η ώρα», αναφερόμενος στη σχετική δικογραφία που βρίσκεται στη Βουλή.
Συγκλίνουσες πληροφορίες, ταυτοχρόνως, αναφέρουν πως πρόκειται πλέον περί ειλημμένης απόφασης του Μαξίμου και πως στα τέλη Μαρτίου θα κατατεθεί αίτημα για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής από τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της κυβερνώσας πλειοψηφίας θα μεταφραστεί διττά. Αφενός θα οδηγήσει στο τέλος της -όποιας- πολιτικής συναίνεσης λόγω κορωνοϊού, καθώς οι χαμηλοί τόνοι θα αποτελέσουν παρελθόν.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, θα σημάνει και την (επαν)έναρξη της εκλογολογίας, καθώς άπαντες συμφωνούν πως η σύσταση προανακριτικής σημαίνει αυτομάτως πως η κλεψύδρα των πρόωρων εκλογών αρχίζει να μετράει.