Στις 16 Φεβρουαρίου 2021 απεστάλη επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, από την πρέσβη και μόνιμη εκπρόσωπο στον ΟΗΕ κα Μαρία Θεοφίλη.
- Του Μπάμπη Παπασπύρου*
Στην επιστολή-διάβημα καταγράφονται οι απόψεις-ενστάσεις μας, οι προοπτικές διαλόγου και το ιστορικό προκλήσεων της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην επιστολή, όπως θα δείτε και πιο κάτω, γίνεται αναφορά και μάλιστα σε δυο παραγράφους, ότι το μόνο θέμα διαπραγματεύσεων αποτελεί το θέμα οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.
Πουθενά δεν υπάρχει μνεία-αναφορά ή και χρήση του όρου θαλάσσιες ζώνες, που χρησιμοποιεί συνεχώς ο κ. Πρωθυπουργός, εσφαλμένα κατά την άποψη μας και όχι μόνο.
«Κατά την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, η επανεκκίνηση αυτής της διαδικασίας μετά από μια τετραετή παύση θα δώσει στις δύο πλευρές την ευκαιρία να εξερευνήσουν το έδαφος προκειμένου να προχωρήσουν αργότερα σε ουσιαστικές και με καλή πίστη διαπραγματεύσεις σχετικά με την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών τους και της υφαλοκρηπίδας βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, σε αντίθετη περίπτωση, οι δύο χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη δικαστική επίλυση της διαφοράς τους».
«Από αυτή την άποψη, η Ελλάδα επαναλαμβάνει τη σθεναρή της δέσμευση στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και πιο συγκεκριμένα, στις διατάξεις των άρθρων 74 και 83 της Σύμβασης, που παρέχουν το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης/υφαλοκρηπίδας μεταξύ Κρατών με αντίθετες και παρακείμενες ακτές, που αντικατοπτρίζουν κανόνες του εθιμικού διεθνούς δικαίου, δεσμεύοντας έτσι όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».
Εύγε στο ΥΠΕΞ που στηρίζει σθεναρά την πάγια εθνική μας θέση που αναφέρεται στο μόνο θέμα που συζητάμε. Το μόνο θέμα προς διευθέτηση που είναι Υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ & όχι ο όρος θαλάσσιες ζώνες γενικώς και αορίστως.
*Ταξίαρχος εν αποστρατεία Πολεμικής Αεροπορίας, πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας