Δένδιας: «Η Ελλάδα έχει την ατυχία να γειτνιάζει με ένα συστηματικά παραβατικό γείτονα»

«Θα θέλαμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει με αυστηρότερο τρόπο την Τουρκία»

Must Read

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετείχε σήμερα στο διαδικτυακό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων περί «Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής» με μαγνητοσκοπημένη παρέμβαση. Φυσικά δεν έλειψαν οι αναφορές στην Τουρκία.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στις αξίες και τις αρχές που διέπουν την άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας πως ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της: «Το Διεθνές Δίκαιο, από τον Χάρτη του ΟΗΕ, μέχρι το Δίκαιο της Θάλασσας και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αποτελεί ισχυρό εργαλείο αντιμετώπισης και χειρισμού των διεθνών σχέσεων της χώρας».

Τόνισε τη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς, καθώς και την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων της χώρας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο και την Ασία: «Μέσα από το στρατηγικό διάλογο έχουμε αναβαθμίσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Οι τελευταίες δεν διστάζουν, για πρώτη φορά, να αποδοκιμάσουν δημοσίως την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ.Δενδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εν γένει τουρκική προκλητική συμπεριφορά σε Ελλάδα και Κύπρο κατά το περασμένο διάστημα.

«Σταθερός στόχος και πρόθεση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι μέσα από την προσήλωσή μας στη διεθνή νομιμότητα και την πύκνωση των τάξεων των ομονοούντων κρατών, να κάνουμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί τη μόνη απάντηση στα προβλήματα», ανέφερε αρχικά.

Και πρόσθεσε: «Ο διάλογος είναι δικλείδα εκτόνωσης εντάσεων. Όμως, δεν θεραπεύει τα αίτια. Η Ελλάδα έχει την ατυχία να γειτνιάζει με ένα συστηματικά παραβατικό γείτονα και την τύχη να βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί δέλεαρ και φόβητρο για την Τουρκία, δημιουργώντας ένα είδος ζώνης προστασίας. Όχι απόλυτης».

Αναφερόμενος στη στάση της ΕΕ, επεσήμανε: «Αν με ρωτήσετε αν είμαστε ικανοποιημένοι, θα σας πω ότι θα θέλαμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει με αυστηρότερο τρόπο την Τουρκία. Αλλά η ΕΕ είναι Ένωση 27 χωρών. Λειτουργεί, ευτυχώς, με ομοφωνία. Ενίοτε, το εθνικό συμφέρον επικρατεί του ευρωπαϊκού. Δεν παύει, όμως, να αποτελεί ένα πολύ ισχυρό, ίσως το ισχυρότερο, όπλο μας. Ο φόβος των ευρωπαϊκών κυρώσεων, σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους, οδήγησαν στη διακοπή των μεγάλων τουρκικών προκλήσεων του δευτέρου εξαμήνου του 2020 και κατέστησαν δυνατή την έναρξη διαλόγου/διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, συγκεκριμένα του 61ου γύρου. Θα ακολουθήσει, πιστεύω και ευελπιστώ, και ο 62ος».

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Υπουργού Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This