Στο «βαθύ κόκκινο» και, άρα, υπό καθεστώς «σκληρού» lockdown παραμένει για μια ακόμη εβδομάδα η Αττική, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι στο «κόκκινο» μπαίνουν μέχρι τις 8 Μαρτίου ακόμη δέκα περιοχές!
Φρόντισε δε να μας «υπενθυμίσει» πως «για την Τσικνοπέμπτη θα ισχύει ότι ισχύει και για όλες τις υπόλοιπες ημέρες», τη στιγμή που η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, την αποτυχία του κυβερνητικού πλάνου, σχολιάζοντας ότι «δεν παρατηρήθηκε η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου που περιμέναμε».
Η κα Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκίνησε την τοποθέτησή της λέγοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Η διασπορά του ιού παρουσιάζει αυξητική τάση, ενώ γίνονται 260 νέες εισαγωγές την ημέρα. Η πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική είναι εμφανής. Είχαμε πολλές μικρές «πυρκαγιές», καθώς παρατηρούνται πολλές μικρές συρροές κρουσμάτων από συγκεντρώσεις σε σπίτια.
«Δεν παρατηρήθηκε η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου που περιμέναμε», τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι «σε αυτό συνέβαλαν, εκτός από τον κακό καιρό που επικράτησε, και τα μεταλλαγμένα στελέχη». «Το lockdown δεν μπορεί να αποδώσει όπως την περασμένη Άνοιξη», είπε ακόμα, καθώς παντού ο κόσμος έχει κουραστεί. Σημείωσε, επίσης, ότι «είναι αναγκαίο να βρεθούν έξυπνες λύσεις για να πορευθούμε έως την πολυπόθητη ανοσία της κοινότητας».
Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι είναι ενθαρρυντικά τα νέα από το Ισραήλ, το οποίο επιστρέφει στην κανονικότητα μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς. Επίσης, ανέφερε ότι στο νοσοκομείο «Αττικόν», όπου εργάζεται η ίδια, έγινε εισαγωγή υπερηλίκων οι οποίοι νόσησαν ελαφρά, γιατί είχαν εμβολιαστεί. «Κανείς τους δεν διασωληνώθηκε», είπε.
Ο εμβολιασμός βοηθά
Με τη σειρά του, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων και η πίεση στα νοσοκομεία. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν ανά 300 την ημέρα. Με βάση αυτά τα στοιχεία, αναμένουμε μία μικρή αύξηση στις ΜΕΘ. Στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε αύξηση στο 25%, αλλά ακόμη δεν έχουμε σημαντική πίεση στο ΕΣΥ. Σημαντική είναι η πτώση της επίπτωσης στους άνω των 65. Αυτό δείχνει ότι ο εμβολιασμός βοηθά στις μεγάλες ηλικίες».
Το λόγο, κατόπιν, πήρε ο κ. Χαρδαλιάς, ενημερώνοντας για την κατάσταση που επικρατεί στις «κόκκινες» περιοχές, καθώς και ποιες παραμένουν σε καθεστώς «σκληρού lockdown». Ειδικότερα, είπε ότι στο «κόκκινο» μέχρι τις 8 Μαρτίου μπαίνουν οι ακόλουθες περιοχές:
- Λευκάδα (εκτός από το Μεγανήσι)
- Θεσπρωτία
- Σύρος
- Σάμος
- Άρτα
- Διδυμότειχο
- Δήμος Λοκρών
- Αμφιλοχία
- Ηράκλειο
- Κορινθία
Από το «κόκκινο» βγαίνουν οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου και μπαίνουν στο επίπεδο επιτήρησης, είπε, κάνοντας, στη συνέχεια, ιδιαίτερη αναφορά στη Λάρισα και στο Βόλο, κάλεσε για μια ακόμη φορά τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Επιπλέον, τόνισε πως παραμένουν «κόκκινες» η Κεφαλονιά, η Ηλεία, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, το Ρέθυμνο, η Θάσος, η Αγιά, ο δήμος Πύδνας Κολινδρού, η Ζίτσα, το Ναύπλιο, η Τανάγρα.
Έντονος προβληματισμός για τον Πειραιά
Εξάλλου, από το «βαθύ κόκκινο» βγαίνει η Μύκονος και μπαίνει στο πορτοκαλί, ενώ στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν οι δήμοι Καλυμνίου και Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης η Εύβοια (πλην Σκύρου), η Αρκαδία και η Αχαΐα. Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι σε «βαθύ κόκκινο» μένει και η Αττική και προβληματίζει πολύ ο Πειραιάς. Εκεί θα ενταθούν οι έλεγχοι για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Ίδια εικόνα και στον δυτικό τομέα Αθηνών που τα ενεργά κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1.000.
Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμα ότι, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου έως και τις 15 σε Κακκαβιά και Ευζώνους το ωράριο θα είναι επτά το πρωί με επτά το απόγευμα. Θα μπορούν να εισέρχονται 400 άτομα ημερησίως.
Από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου, εξάλλου, οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να εκδίδουν νέες βεβαιώσεις κίνησης σε εργαζόμενους, διάρκειας 7 ή 14 ημερών, αναλόγως.
Φυσικά, δεν παρέλειψε να επισημάνει πως για την Τσικνοπέμπτη θα ισχύει ότι ισχύει και για όλες τις υπόλοιπες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι η Τσικνοπέμπτη «πέφτει» στις 4 Μαρτίου, ενώ η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς είναι στις 14 Μαρτίου και η Καθαρά Δευτέρα την επομένη, 15 Μαρτίου.
«Καμία δόση χαμένη»
«Με σύνθημα “καμία δόση χαμένη” λειτουργεί ο μηχανισμός αναπλήρωσης της διαδικασίας εμβολιασμού», τόνισε στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, καθώς «κάθε δόση είναι πολύτιμη».
Συνέχισε λέγοντας πως «σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι στιγμής, 28.500 εμβολιασμοί και συνολικά οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει τους 850.000», ενώ στη συνέχεια εξήγησε πως λειτουργεί ο μηχανισμός αναπλήρωσης που σκοπό έχει να μην πάει χαμένη καμία δόση εμβολίου. Μέχρι στιγμής όπως είπε ένα πολύ μικρό ποσοστό δόσεων έχουν μείνει αδιάθετες, περίπου γύρω στο 0,36% και η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως.
Πρόσθεσε, πάντως, ότι διερευνούνται όλες οι περιπτώσεις παράβασης της λίστας εμβολιασμού.