Το έλεγαν χρόνια οι σεισμολόγοι και εμείς δεν τους ακούγαμε: «Σύντομα θα κάνει τρομερό και φοβερό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη». Δεν ξέρω για τον… κανονικό σεισμό και πότε θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα του Βοσπόρου.
- Από την εφημερίδα Ορθόδοξη ΑΛΗΘΕΙΑ
Στα εκκλησιαστικά πάντως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προκάλεσε σεισμό πολλών Ρίχτερ, τέτοιον που είχε να δει πολλές δεκαετίες το Φανάρι. Οι αλλαγές που επιφύλαξε και το ανακάτεμα της τράπουλας «εν μια νυκτί» δείχνουν το πόσο παραμένει ηγέτης που «δεν μασάει», που λένε και οι ψαρωμένοι νεαροί κληρικοί του Φαναρίου. Έχει στο μυαλό του και θέτει σε εφαρμογή το σχέδιό του χωρίς να υπολογίζει τύπους και ισορροπίες.
Οι αλλαγές που έκανε έχουν βαθύτερα νοήματα και πολλούς αποδέκτες. Χωρίς περιστροφές «βάπτισε» ατύπως νούμερο δύο τον μέχρι πρότινος Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ. Τον έκανε Γέροντα Χαλκηδόνος, έναν τίτλο που ούτε που περίμενε στη ζωή του να πάρει ο Εμμανουήλ. Το πολύ μέχρι την Αμερική έφταναν τα όνειρά του. Κι αυτό το ήθελαν οι άλλοι και όχι ο ίδιος.
Τρία είναι τα συμπεράσματα που βγάζω από τις κοσμογονικές αλλαγές που έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Κρατήστε τα, γιατί θα χρειαστούν στο μέλλον, όσοι παρακολουθείτε στενά τα εκκλησιαστικά πράγματα για να καταλάβετε και τη συνέχεια.
- Πρώτον, έχουν αρχίσει να παίζουν ρόλο οι επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου και λιγότερο οι παροικούντες στο Φανάρι. Η Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου έχει αποκτήσει ισχύ και ο λόγος των αρχιερέων της επαρχίας έχει ειδικό βάρος. Γίνεται, με λίγα λόγια, ένα Οικουμενικό Πατριαρχείο που εκτείνεται στα μήκη και τα πλάτη της Γης και δεν είναι μια στενή ομάδα Φαναριωτών που ορίζει την πορεία του πηδαλίου της ορθόδοξης οικουμένης. Μία Σύνοδος που θα αποφασίσει η ίδια ποιος θα ηγηθεί της επόμενης μέρας και θα γνωρίζει τα προβλήματα και τις σύγχρονες προκλήσεις και δεν θα ζει σε μια φαναριώτικη γυάλα.
- Δεύτερον, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδωσε στον Εμμανουήλ μια κορυφαία θέση στον Οικουμενικό Θρόνο. Πολλοί λένε για να του «δώσει πάσα» να γίνει Πατριάρχης όταν έρθει η ώρα. Η ταπεινή μου άποψη είναι άλλη. Ο Βαρθολομαίος έδωσε στον Εμμανουήλ αυτή τη θέση γιατί «τόσο φτάνουν τα πόδια του στο πάπλωμα», που λέει ο λαός μας. Του χρωστούσε να πάρει κάτι «καλό», αφού δεν πήρε την Αμερική και τον έβαλε δίπλα του. Εγγυητή για να κόψει τα φτερά και τη… φόρα στον Γέροντα Πριγκηποννήσων Δημήτριο που είχε βάλει πλώρη για διάδοχος. Λειτουργεί ως ανάχωμα και ρυθμιστής πλέον ως έμπιστο πρόσωπο δίπλα στον Βαρθολομαίο για να μην έχει φαναριώτικα ανακατέματα με τις ορέξεις ανθρώπων που δεν θα βρίσκονται στο ίδιο πνεύμα με τον κ. Βαρθολομαίο.
- Τρίτον, ο Οικουμενικός έστειλε μηνύματα πολλαπλά και σε όσους αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία του Φαναρίου, βλέπε Ρωσία. Μπορεί προσωρινά οι Ρώσοι να έχουν κερδίσει έναν πόντο με την εκλογή του -συμπαθούντα της Μόσχας- Πατριάρχη Σερβίας, όμως ο Οικουμενικός χτίζει για το μέλλον. Του διαδόχου του και του οικουμενικού θρόνου. Δυναμώνει τις επαρχίες και δεν αφήνει τα περιθώρια σε άλλες Ορθόδοξες εκκλησίες να παρεισφρήσουν και να δοθεί η υποψία ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα έχει διακοσμητικό χαρακτήρα στην ορθόδοξη σκακιέρα.