Η Ελλάδα θα πρέπει να απαντήσει επίσημα και άμεσα στις κατηγορίες της Τουρκίας, οι οποίες συνοδεύονται και από γερή δόση προπαγάνδας.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ για μια ακόμη φορά κατηγορεί την Αθήνα για «επαναπροωθήσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (σ.σ. ναι η Τουρκία μιλά για ανθρώπινα δικαιώματα…), την ώρα που με τη βοήθεια των τουρκικών αρχών χιλιάδες παράνομοι μετανάστες επιχειρούν να περάσουν στην ελληνική επικράτεια.
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
«Σε δύο χωριστά περιστατικά στις 23 και 24 Φεβρουαρίου, οι αιτούντες άσυλο/μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, χτυπήθηκαν από τις Ελληνικές Δυνάμεις Ασφαλείας και αφέθηκαν να πεθάνουν σε απόγνωση, αφού μεταφέρθηκαν σε ένα νησάκι στον ποταμό Μέριτς/Έβρος μέσω πλοίων μετά την κλοπή των τηλεφώνων τους, χρημάτων, τιμαλφών και παπουτσιών. Οι συνοριακές μας μονάδες διέσωσαν από το θάνατο είκοσι δύο αιτούντες άσυλο/μετανάστες στις 23 Φεβρουαρίου και είκοσι εννέα αιτούντες άσυλο/μετανάστες στις 24 Φεβρουαρίου.
Οι συνεντεύξεις με άτομα που επαναπροωθήθηκαν αποκάλυψαν ότι ορισμένοι από αυτούς ήταν αλλοδαποί που ήρθαν στην Ελλάδα μέσω της Σερβίας και της Βουλγαρίας και μετακινήθηκαν πίσω στη χώρα μας.
Επιπλέον, στις 18 Φεβρουαρίου 2021, οι Ελληνικές Δυνάμεις Ασφαλείας πήραν μια Αφγανική ομάδα αιτούντων άσυλο δεκατριών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, από το στρατόπεδο προσφύγων στη Λέσβο με τη δικαιολογία των τεστ COVID-19 και τους ώθησαν πίσω στην Τουρκία αφού τους χτύπησαν και πήραν τα τιμαλφή και τα χρήματά τους.
Τα Push-backs και οι παράνομες πρακτικές που εφαρμόζει η Ελλάδα σε μια συστηματική πολιτική – όπου σε ορισμένες περιπτώσεις εμπλέκεται και ο Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ / FRONTEX – συνεχίζονται εδώ και χρόνια. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, περισσότεροι από ογδόντα χιλιάδες αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν πίσω στη χώρα μας.
Καλούμε την κυβέρνηση της Ελλάδας και όλες τις πλευρές που εμπλέκονται σε Push-backs να τερματίσουν αυτήν την πρακτική, καθώς και τις απάνθρωπες μεταχειρίσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της ΕΕ και τη δήλωση της 18ης Μαρτίου. Καλούμε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρατηρήσει, με βάση την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ στα κράτη μέλη».