«Είτε την επόμενη είτε τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα πάμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας», εκείνη όμως είναι η χρονική στιγμή κατά την οποία «θα πρέπει να δείξουμε πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα όταν συμβεί αυτό».
Αυτό το μήνυμα έστειλε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1» του Πειραιά διατυπώνοντας συγχρόνως την εκτίμηση ότι «ένας ικανός δείκτης ανοσίας θα έχει δημιουργηθεί μέχρι το καλοκαίρι, αν έχουμε μια φυσιολογική ροή στην προμήθεια των εμβολίων».
Ξεκινώντας από την παραδοχή ότι «η σωρευμένη κούραση οδηγεί στην πραγματικότητα σε έλλειψη συμμόρφωσης», ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «εξ αυτού του λόγου τα μέτρα έχουν πολύ χαμηλότερη αποτελεσματικότητα από ό,τι συνέβαινε σε προηγούμενες περιόδους –κι αυτό αποτυπώνεται και στους δείκτες. Και μολονότι διανύουμε ήδη την 3η εβδομάδα της απαγόρευσης, εν τούτοις δεν έχουμε δει την αποτύπωση στη μείωση των δεικτών σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους. Δεν είναι πλέον θέμα ελέγχων, θέμα καταστολής, είναι περισσότερο ψυχικό και συνειδησιακό».
Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να τα ξαναδούμε τα θέματα, είναι αυτονόητο ότι είτε την επόμενη είτε τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα πάμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας και θα πρέπει να δείξουμε πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα όταν συμβεί αυτό. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια για να παραμείνουμε κλειστοί –όχι μόνο για λόγους κοινωνικής αποσυμπίεσης, αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με τα δημοσιονομικά μας, εξαντλούνται οι δυνατότητες που έχουμε για να μπορούμε να ενισχύουμε τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις».
Και συμπερασματικά, «θα επιστρέψουμε, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να επιδείξουμε μεγαλύτερη υπευθυνότητα όταν συμβεί αυτό».
Επικαλούμενος εξάλλου τους πλέον πρόσφατους δείκτες, αυτοί «επιβεβαιώνουν ότι το ελληνικό παράδειγμα είναι ίσως το καλύτερο στην Ευρώπη, η χώρα μας είναι στις τελευταίες θέσεις και από την άποψη του πιο σκληρού δείκτη, αυτού των θανάτων ανά εκατομμύριο πολιτών, είμαστε στην τελευταία θέση. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση, έχουμε δυστυχώς το μειονέκτημα ότι έχουμε πέσει σχετικώς έξω στο βασικό μας προγραμματισμό σε ό,τι αφορά τα εμβόλια και τούτο γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει προμηθευτεί τον αριθμό εμβολίων τον οποίον περιμέναμε εξ αρχής. Άρα, πηγαίνει σχετικώς πιο πίσω το project αυτό», παρατήρησε για το θέμα, με την πρόσθετη επισήμανση, «με τον προγραμματισμό που έχουμε, εκτιμούμε ότι ένας ικανός δείκτης ανοσίας θα έχει δημιουργηθεί μέχρι το καλοκαίρι, αν έχουμε μια φυσιολογική ροή στην προμήθεια των εμβολίων».
Όμως, ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε να δούμε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εμβολιασμού, το γεγονός δηλαδή ότι εμβολιάζονται εκείνοι από τους συμπολίτες μας που είναι οι πιο ευπαθείς στον ιό, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα. «Είμαστε αισιόδοξοι, δίνουμε μάχη με το χρόνο, ελπίζουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει δημιουργηθεί σημαντικό τείχος ανοσίας, χρειάζεται υπομονή για ακόμη 1-2 μήνες και πάνω από όλα κοινωνική ευαισθητοποίηση να δείξουμε αντοχή για λίγο διάστημα ακόμη».
Αναφορικά με τις κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, αφού θύμισε ότι «έχουμε σχεδόν τριπλασιάσει τον αριθμό των ΜΕΘ που είχαμε, ξεκινήσαμε σε αυτήν την περιπέτεια με περίπου 550 ΜΕΘ και σήμερα έχουμε φθάσει σχεδόν τις 1.400» (σ.σ. 1092 είπε πάντως ότι είναι ο ΓΓ ΟΕΝΓΕ το πρωί), ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι «ναι, πιέζεται πολύ το υγειονομικό σύστημα, όμως εξακολουθούμε να έχουμε δυνατότητες να μπορέσουμε να το ενισχύσουμε».