Μπορεί τα νησιά των Κυκλάδων να φημίζονται για την άγρια, ανεμοδαρμένη ομορφιά τους που αναδύεται από τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, ένα από αυτά ωστόσο, ξεχωρίζει με την κοσμοπολίτικη αρχοντιά του!
- Από την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου
Η Σύρος, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ξεχειλίζει από γοητεία, ρομαντισμό κι έναν «αέρα» μιας άλλης εποχής. Εκεί, η Δύση συνυπάρχει αρμονικά με την Ανατολή, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα, που συναντάει κανείς σπάνια. Η αρμονική αυτή συνύπαρξη διαφορετικών στοιχείων, πολιτισμών, κοινωνικών στρωμάτων, θρησκευτικών δογμάτων, αρχιτεκτονικών στυλ και τοπίων, συνθέτουν την εικόνα ενός νησιού που δεν μοιάζει με κανένα.
Η Σύρος κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους. Τα ευρήματα στις περιοχές Χαλανδριανή και Καστρί, μαρτυρούν την αστική και εμπορική δραστηριότητα του νησιού, όπως επίσης και την σχέση της Σύρου με τα παράλια της Μικράς Ασίας. Λέγεται ότι ακόμη και το όνομα του νησιού έχει τις ρίζες του στη γλώσσα των Φοινίκων, των φημισμένων εμπόρων της Ανατολικής Μεσογείου.
Στην νεότερη ιστορία, η Σύρος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά το 1826, όταν στο νησί εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τα Ψαρά, τη Χίο, την Κρήτη και τη Μικρά Ασία. Υπήρξε ναυτικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο του νέου ελληνικού κράτους.
Φτάνοντας στην Σύρο, την καρδιά του ταξιδιώτη κλέβει σίγουρα η πρωτεύουσα του νησιού, η Ερμούπολη μαζί με την Άνω Σύρο, που απλώνεται πάνω από το καλά προστατευμένο λιμάνι ανάμεσα σε δύο λόφους, όπου δεσπόζουν η Ανάσταση των Ορθοδόξων και ο Σαν Τζώρτζης των Καθολικών.
Η Ερμούπολη είναι ιδανική για περιπάτους. Κανείς δεν χορταίνει να περπατά στους μαρμαροστρωμένους δρόμους της, χαζεύοντας τα υπέροχα νεοκλασικά της κτίρια που αποπνέουν μια ιστορική αύρα. Το εμβληματικό Δημαρχείο του 19ου αιώνα στην κεντρική πλατεία, έργο του Τσίλερ, και γύρω του το περίφημο θέατρο Απόλλων – η μικρή «Σκάλα του Μιλάνο» όπως αποκαλείται, εξαιτίας της ομοιότητας του – , η λέσχη Ελλάς, ο κινηματογράφος Παλλάς και το μέγαρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες του και τις σκάλες-κομψοτεχνήματα.
Η βόλτα συνεχίζεται μέσα από τα πεζοδρομημένα στενά που οδηγούν προς την πλευρά του Αιγαίου, όπου ξεδιπλώνεται όλη η ναυτική παράδοση του νησιού. Εκεί βρίσκεται η εφοπλιστική συνοικία Βαπόρια, με τα μεγαλόπρεπα αρχοντικά, πολλά από τα οποία έχουν μετατραπεί σε ατμοσφαιρικούς ξενώνες. Συνεχίζοντας, ο δρόμος οδηγεί στον Άγιο Νικόλαο με τον ξεχωριστό μπλε τρούλο, το μοναδικό μαρμάρινο τέμπλο και τους πολυελαίους από την Τεργέστη.
Υπάρχει όμως και μια άλλη διαδρομή που οδηγεί στην βιομηχανική γειτονιά μιας άλλης εποχής γύρω από το Νεώριο, όπου βρίσκεται το ναυπηγείο του νησιού, που λειτουργεί από το 1861 και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα της χώρας μας.
Ανεβαίνοντας τα αμέτρητα σκαλοπάτια που οδηγούν στην κορυφή του λόφου, όπου δεσπόζει ο καθεδρικός ναός του Σαν Τζώρτζη, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιπλανηθεί μέσα στα δαιδαλώδη σοκάκια της Άνω Σύρου, του μεσαιωνικού οικισμού της καθολικής κοινότητας. Παραδοσιακά κατάλευκα σπίτια, καμάρες πάνω από τα σοκάκια και στενά καλντερίμια που αντιλαλούν την «Φραγκοσυριανή» του Βαμβακάρη – που έχει και τη δική του προτομή στην πλατεία – συνθέτουν το σκηνικό στην Άνω Σύρο, η οποία εκτός όλων των άλλων προσφέρει και μια μαγευτική θέα της Ερμούπολης και του λιμανιού.
Από την Ερμούπολη ξεκινά η πιο δημοφιλής παραλιακή διαδρομή του νησιού, που φτάνει πρώτα στην αμμουδιά της Αζολίμνου και μετά της Βάρης και του Μεγάλου Γιαλού, πριν καταλήξει στην πευκόφυτη Ποσειδωνία – γνωστή ως Ντελαγκράτσια – με τις απαράμιλλης ομορφιάς νεοκλασικές επαύλεις της και τους περίτεχνους κήπους, που σε κάνουν να ξεχνάς ότι είσαι στη μέση των Κυκλάδων!
Εκεί κοντά είναι οι παραλίες Κόμητο – αγαπημένη της νεολαίας – και Αγκαθωπές, που μαζί με τον Γαλησσά και το Κίνι αποτελούν τις πιο κοσμικές και οργανωμένες παραλίες του νησιού.
Από την Ανω Σύρα ξεκινά μια άλλη διαδρομή που οδηγεί προς την Απάνω Μεριά. Εκεί βρίσκεται ο μικρός οικισμός του Σαν Μιχάλη (απ’ όπου και η ονομαστή γραβιέρα), ιδανικό σημείο για να απολαύσει κανείς τη θέα του πελάγους την ώρα που δύει ο ήλιος.
Πολλοί, δικαιολογημένα, προτείνουν τη Σύρο για μια πασχαλινή απόδραση. Ωστόσο, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων το φθινόπωρο αποτελεί τον πιο όμορφο και γλυκό τρόπο για να κλείσει κανείς το καλοκαίρι του.
ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ
Η Σύρος είναι εύκολα προσβάσιμη είτε με αεροπλάνο – αφού διαθέτει αεροδρόμιο – είτε με πλοίο από τον Πειραιά ή το Λαύριο. Επίσης συνδέεται με όλα τα νησιά των Κυκλάδων αλλά και με νησιά του βορείου Αιγαίου, με τακτικά δρομολόγια.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
- το Δημαρχείο στην Ερμούπολης
- το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων
- το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης
- η Πινακοθήκη Κυκλάδων στις Αποθήκες Διαμετακομίσεως
- η Πλατεία Μιαούλη
- το μοναστήρι των Καπουτσίνων στην Άνω Σύρο
- το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης με την δημοτική Βιβλιοθήκη
- το Αρχαιολογικό Μουσείο
(!) Το πιο διάσημο προϊόν της Σύρου είναι αναμφισβήτητα το λουκούμι της. Ωστόσο το νησί φημίζεται και για άλλα γλυκίσματα, όπως οι χαλβαδόπιτες και οι παστελλαριές που είναι αποξηραμένα σύκα με σουσάμι. Στα βόρεια του νησιού υπάρχει ο όρμος των Γραμμάτων, όπου αρχαίοι ναυτικοί έβρισκαν καταφύγιο από την κακοκαιρία, και περιμένοντας να φτιάξει ο καιρός σκάλιζαν προσευχές και ονόματα πάνω στα βράχια.