Είτε με φυσική παρουσία, είτε με ραντεβού, είτε με click away, το λιανεμπόριο θα είναι το πρώτο που θα ανοίξει όταν δοθεί το «πράσινο φως», με τις διεργασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει. Πιθανόν εντός του δήμου κατοικίας, ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το σπίτι μας.
Η επικρατέστερη θεωρία φέρνει το άνοιγμα στις 22 Μαρτίου, με την τρίωρη διάρκεια του sms στο 13032 να έχει «κλειδώσει». Βασιλακόπουλος και Εξαδάκτυλος εν τω μεταξύ, φάνηκαν σίγουροι ότι θα κάνουμε… κανονικό Πάσχα στο χωριό, αλλά καθόλου σίγουροι για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.
Μία από τις εισηγήσεις που έχει πέσει στο τραπέζι στις αλλεπάλληλες συσκέψεις της ειδικής υποεπιτροπής, είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου με: φυσική παρουσία πελατών, αποστολή SMS στο 13032 διάρκειας 3 ωρών και χρήση διπλής μάσκας, χειρουργικής από μέσα και υφασμάτινης απέξω.
Σε ότι αφορά την εστίαση, στόχος είναι, εάν το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα, να επαναλειτουργήσει λίγο πριν το Πάσχα, αλλά με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και κανόνες.
Συναγερμός για 2 νέες μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στην Αττική
Εν μέσω όλων αυτών, σε πλήρη κινητοποίηση τέθηκαν οι υγειονομικές Αρχές της χώρας ύστερα από την πληροφορία που μετέδωσε το OPEN για δυο νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που ανιχνεύτηκαν στην Αττική.
Το ένα κρούσμα είναι μια παραλλαγή του βρετανικού στελέχους και το δεύτερο έχει την ίδια μετάλλαξη που περιλαμβάνεται στα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Για τα δυο κρούσματα των μεταλλάξεων βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση ιχνηλάτησης.
Εξαδάκτυλος: «Η πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι ηπιότερη σε σύγκριση με το δεύτερο κύμα»
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εκτίμησε ότι μπορεί να εορταστεί κανονικά φέτος το Πάσχα και παρότι δηλώνει αισιόδοξος για το άνοιγμα του λιανεμπορίου εντός του Μαρτίου, δεν θεωρεί ότι το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα σχολεία.
«Το άνοιγμα δραστηριοτήτων θα συζητηθεί όταν ξεκινήσει να αντιστρέφεται τάση που αυτή τη στιγμή είναι είτε ήπια ανοδική, είτε στάσιμη. Για την επαναλειτουργία της αγοράς ενδεχομένως να χρειαστεί και μια εβδομάδα επιπλέον μετά την Καθαρά Δευτέρα. Για το λιανεμπόριο η ανησυχία δεν αφορά το εσωτερικό των καταστημάτων, όπου ισχύουν οι αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας, αλλά οι εικόνες συνωστισμού που μπορεί να επικρατήσουν στην αγορά, με λαοθάλασσα σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους τις ώρες αιχμής. Αν μπορέσουμε να παρακαμφθεί αυτό, δεν θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
Για το θέμα των σχολείων τόνισε ότι «το ζήτημα είναι πολύπλοκο, καθώς υπάρχει αναγκαστική μετακίνηση μεγάλου αριθμού ανθρώπων δύο φορές την ημέρα αλλά και πολύωρη συνύπαρξη σε μικρό χώρο, συνεπώς τα επιδημιολογικά δεδομένα θα πρέπει να είναι ακόμη καλύτερα για να ληφθούν αποφάσεις».
Σχολιάζοντας την κατάσταση που θα έχουμε το Πάσχα, εξήγησε: «Από τις 11 Φεβρουαρίου θεωρούσα ότι θα εορταστεί κανονικά και η εκτίμησή μου αυτή, πηγάζει από το γεγονός ότι σε αυτό το τρίτο κύμα δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση, οι αρχές κινήθηκαν γρήγορα γιατί και ο ιός κινείται γρήγορα».
Σε αυτό το τρίτο κύμα της πανδημίας, κατά τον κ. Εξαδάκτυλο η πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι ηπιότερη σε σύγκριση με το δεύτερο κύμα, «χάρη στην προσπάθεια όλων και ενώ όλοι ανέμεναν ότι λόγω των μεταλλάξεων ότι το ΕΣΥ θα ζοριστεί περισσότερο». Άποψη που σαφώς δεν συνάδει με την κυβερνητική γραμμή ότι τα πράγματα είναι… χάλια.
Βασιλακόπουλος: «Πάσχα στο χωριό – Όταν ανοίξουμε δεν θα ξανακλείσουμε»
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θόδωρος Βασιλακόπουλος ήταν εξαρχής σαφής στην τοποθέτησή του: «Είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να είμαστε για πάντα κλειστοί. Πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή μέχρι το εμβόλιο να δώσει τη λύση. Γιατί η λύση είναι απλή, είναι ο εμβολιασμός».
Ήταν επίσης σαφής για τα όσα βλέπουμε στις συγκεντρώσεις και τις πορείες: «Δεν υπάρχει συνωστισμός που είναι ασφαλής για πολιτικούς λόγους και συνωστισμός που δεν είναι ασφαλής αν γίνεται για να δω τον φίλο μου».
Σε ότι αφορά τις μεταλλάξεις και τα εμβόλια, εξήγησε: «Υπάρχουν δεδομένα που έρχονται συνεχώς και λένε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Για κάποια από τα επικίνδυνα μεταλλαγμένα στελέχη πιθανόν τα αντισώματα που φτιάχνουμε να είναι λίγο λιγότερο ικανά στην εξουδετέρωση του ιού, να χρειαζόμαστε περισσότερη συγκέντρωση. Παρόλα αυτά η συγκέντρωση που πετυχαίνουμε μετά τον εμβολιασμό είναι ικανά να αντιμετωπίσουμε τις μεταλλάξεις. Όπου εφαρμόστηκε ευρέως το εμβόλιο όπως στο Ισραήλ, σε περιοχή που υπήρχαν μεταλλαγμένα στελέχη, η αποτελεσματικότητα του ιού ήταν ίδια με αυτή που είχε διαπιστωθεί στην αρχική μελέτη».
Για το lockdown και πότε αυτό αναμένεται να τελειώσει, αλλά και το άνοιγμα της αγοράς, o κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε: «Η πρόβλεψή μου είναι ότι όταν ανοίξουμε δεν θα ξανακλείσουμε. Αυτόν τον μήνα θα έχουμε κατακόρυφη αύξηση των εμβολίων που θα κάνουμε, πολλές από τις δόσεις θα έρθουν τον Μάρτιο άρα θα γίνουν πολύ περισσότερα εμβόλια. Θα ήθελα να προτείνω ένα εναλλακτικό σενάριο. Αν ανοίξουμε για ένα τρίωρο (σ.σ. εννοώντας τα sms προφανώς), δεν γλιτώνουμε τον συνωστισμό. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι πρέπει να ανοίξουμε με ραντεβού στα μεγάλα κέντρα μόνο όμως στα μικρά μαγαζιά και αφού τιθασεύσουμε την επιδημία, να ανοίξουν και τα μεγάλα μαγαζιά».
Για την μετακίνηση των πολιτών στην επαρχία το Πάσχα, ο καθηγητής ήταν αισιόδοξος: «Θα έχουμε τιθασεύει αυτό το κύμα μέχρι το Πάσχα. Θα έχουμε εμβολιάσει άλλο ένα 15-20% μέχρι τότε. Το Πάσχα θα πάμε στα χωριά μας με προσοχή, με τα μέτρα ασφαλείας και την τήρηση των μέτρων».
Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί -επικριτικά- και στην συμμετοχή του κόσμου στις πορείες: «Πρέπει να σοβαρευτούμε. Δεν μπορεί να μην έχουμε κρεβάτι εντατικής στην Αθήνα και να πηγαίνουμε σε πορείες. Δεν υπάρχει συνωστισμός που είναι ασφαλής, για πολιτικούς λόγους και συνωστισμός που δεν είναι ασφαλής αν γίνεται για να δω τον φίλο μου ή τον γνωστό μου. Με αυτόν τον τρόπο δεν είναι μόνο ότι είναι υγειονομικά επικίνδυνο, δεν πείθουμε και τους υπόλοιπους ανθρώπους να πειθαρχήσουν στα μέτρα. Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό πίσω από κάθε Έλληνα. Πρέπει και ο ίδιος να είναι πιστός στην εφαρμογή των μέτρων».