Μέγα σκάνδαλο προκύπτει τελικά με τη διαχείριση των οικονομικών της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τα έξοδα που έχουν πραγματοποιηθεί επί της προεδρίας του Ιωάννη Λιανού, όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία».
- Από τη Μαρία Παναγιώτου
Η απόδειξη ήρθε από τον ίδιο τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, σε μία κίνηση κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής, προφανώς μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μας, κατέβασε τροπολογία στο νομοσχέδιο που είχε καταθέσει για τις δημόσιες συμβάσεις (και το οποίο ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη), για να νομιμοποιήσει τα έργα και τις ημέρες του προέδρου μιας Αρχής η οποία βρίσκεται υπό την εποπτεία του.
Όπως είχαμε αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ, ερωτήματα είχαν δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα, ακόμα κι εντός της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για τις δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει ο κ. Λιανός από τότε που ανέλαβε επικεφαλής, αλλά ειδικά το τελευταίο διάστημα, στη διάρκεια του οποίου η χώρα μας διέρχεται μία από τις σφοδρότερες οικονομικές κρίσεις, ως απότοκο των μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Κι ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες παλεύουν να επιβιώσουν με τα 534 ευρώ της αποζημίωσης που λαμβάνουν από το κράτος, καθώς βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, ο κ. Λιανός έχει ήδη δώσει δεκάδες αμοιβές σε ειδικούς επιστήμονες για τη διεξαγωγή κλαδικών ερευνών, απροσδιόριστης μέχρι σήμερα σημασίας και αποτελέσματος, που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ.
Μάλιστα, όπως είχαμε αποκαλύψει, η κατασπατάληση δημόσιου χρήματος είχε ως αποτέλεσμα να παραιτηθεί από τη θέση του ο επικεφαλής του σχετικού τμήματος διαχείρισης των οικονομικών δαπανών της επιτροπής, ο οποίος προτίμησε να περιοριστεί σε απλά υπαλληλικά καθήκοντα, φοβούμενος, όπως φαίνεται, τις επιπτώσεις, καθώς έχει και συγγενική σχέση με πρόσωπο που βρίσκεται στο κοντινό περιβάλλον του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Λογικό ερώτημα και δυσπιστία
Στο σχετικό ρεπορτάζ είχαμε εκφράσει το λογικό ερώτημα γιατί δεν ασχολούνται με αυτές τις εργασίες οι άξιοι επιστήμονες, που -έτσι κι αλλιώς- εργάζονται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αν κι έχουμε εκφράσει τη δυσπιστία μας για τη χρησιμότητα όλων αυτών των ατελείωτων κλαδικών ερευνών, των σεμιναρίων, των συνεδρίων, ακόμα και των εικαστικών διαγωνισμών, στα οποία αναλώνεται η ανεξάρτητη Αρχή το τελευταίο διάστημα, ενώ ο ρόλος της είναι καθαρά παρεμβατικός, προκειμένου να επιτυγχάνεται η ρύθμιση της αγοράς.
Την περασμένη Πέμπτη, λοιπόν, λίγες μόλις ώρες προτού ψηφιστεί το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, ο Άδωνις Γεωργιάδης πέρασε μία τροπολογία εν κρυπτώ (χαρακτηριστικό είναι πως ο τίτλος της σχετικής διάταξης δεν αναφερόταν καν στο εισαγωγικό σημείωμα που συνόδευε το έγγραφο της τροπολογίας που ανέβηκε στο site της Βουλής των Ελλήνων), με την οποία δίνει στον κ. Λιανό το δικαίωμα να προσλαμβάνει όποιο φυσικό πρόσωπο επιθυμεί.
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 238, του ψηφισθέντος πλέον νομοσχεδίου, ο πρόεδρος της επιτροπής έχει το δικαίωμα να συνάπτει δημόσιες συμβάσεις διετούς διάρκειας, οι οποίες μπορούν να παραταθούν για δύο ακόμη έτη, με επιστήμονες «διεθνούς κύρους» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- «για την παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών» (σ.σ.: αλλά μάλλον αορίστων), όπως, π.χ., «η χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού των αγορών».
Οι όροι των σχετικών προκηρύξεων θα αποφασίζονται μάλιστα από τον ίδιο τον κ. Λιανό, ενώ προφανώς για τα… μάτια του κόσμου στη συνέχεια αναφέρεται πως η επιλογή θα γίνεται από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που θα συστήνεται από την ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Και λέμε για τα μάτια του κόσμου γιατί, όπως γνωρίζουμε, ο προσδιορισμός των όρων στις δημόσιες συμβάσεις καθορίζει και την τελική επιλογή, δυστυχώς τις περισσότερες φορές με εξαιρετικά «φωτογραφικό» τρόπο.
Αυτά για από δω και πέρα, βέβαια. Οι δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει σε φυσικά πρόσωπα ο κ. Λιανός μέχρι σήμερα πώς νομιμοποιούνται;…
Δεν είναι η πρώτη φορά
Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που ο υπουργός Ανάπτυξης περιλαμβάνει σε νομοσχέδιο ρυθμίσεις για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να πριμοδοτήσει το αμφιβόλου αποτελέσματος και κυρίως κοστοβόρο για τον ελληνικό λαό έργο του κ. Λιανού. Στο ν. 4753/2020, που αφορούσε… τη δίκαιη μεταχείριση και τη διαφάνεια για τους επιχειρηματικούς χρήστες επιγραμμικών υπηρεσιών διαμεσολάβησης(!) που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε φροντίσει να εισρεύσει περισσότερο χρήμα στο ταμείο της επιτροπής, ορίζοντας ότι θα επιβάλλεται «στις ανώνυμες εταιρίες που ιδρύονται ή αυξάνουν το μετοχικό τους κεφάλαιο τέλος ύψους ένα τοις χιλίοις (‰)» υπέρ της επιτροπής.
Φρόντισε, ακόμα, να συστήνεται ομάδα εμπειρογνωμόνων από ελεγκτές, και πάλι «αναγνωρισμένου κύρους και αξιοπιστίας», για να αξιολογείται η λειτουργία της επιτροπής. Όλα τα παραπάνω εντείνουν φυσικά τις ανησυχίες πως o πρώην καθηγητής κ. Λιανός με όλη αυτή τη δραστηριότητα τελικά απλά «χτίζει» την επιστροφή του στις ακαδημαϊκές αίθουσες με χρηματοδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο και τις ευλογίες κ. Γεωργιάδη.
Σκέψεις προκαλεί, παράλληλα, το γεγονός πως, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης έχει καταθέσει ελάχιστα νομοσχέδια, σε δύο από αυτά έχει ήδη φροντίσει να συμπεριλάβει σχετικές διευκολύνσεις για τον πρόεδρο της επιτροπής. Κι όμως αντίστοιχα δεν ασχολήθηκε να ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία την Κοινοτική Οδηγία 2019/1, με την οποία απαγορεύεται η αναδρομικότητα στο ασυμβίβαστο, παρά το γεγονός πως η σχετική προθεσμία έληξε στις 4 Φεβρουαρίου και η χώρα μας θα καταβάλει πρόστιμο.
Να υπενθυμίσουμε πως η πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, είχε απομακρυνθεί από τη θέση της με ρύθμιση που προέβλεπε αναδρομική ισχύ στο ασυμβίβαστο, παρά τη σχετική κοινοτική οδηγία.
Εντύπωση προκαλεί, τέλος, το γεγονός πως, ενώ έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής που είχε καταθέσει η κυρία Θάνου, συζήτηση η οποία ήταν αρχικώς να γίνει τον Δεκέμβριο του 2019 αλλά είχε αναβληθεί, δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί η απόφαση που ανακοινώθηκε πριν από πολλούς μήνες.
Αναρωτιόμαστε, μήπως όλα αυτά συνδέονται με κάποιο τρόπο…