Τη νέα παράταση του «οριζόντιου» αυστηρού lockdown σε ολόκληρη τη χώρα, για τουλάχιστον έως τις 22 Μαρτίου υπονόησε, χωρίς, ωστόσο, να αναφέρει ξεκάθαρα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι έως και τις 29 του μήνα τα μαθήματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα διεξάγονται μέσω τηλεκπαίδευσης!
Αυτό, βέβαια, σημαίνει, πως το άνοιγμα, κυρίως, του λιανεμπορίου και άλλων δραστηριοτήτων πάει όλο και πιο πίσω τόσο, παρά το γεγονός ότι ο υφυπουργός είπε πως η επιτροπή εισηγήθηκε θετικά για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, με την εστίαση να «βλέπει», πλέον, άνοιγμα όταν μπει για τα καλά η άνοιξη, ώστε να ευνοούνται οι συνθήκες για… τραπεζάκια έξω.
Το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται σε πολλές μεγάλες πυκνοκατοικημένες πόλεις, πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, επισήμανε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ξεκινώντας την τοποθέτησή της. Η ίδια τόνισε πως την τελευταία εβδομάδα ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 4% που θεωρείται το «πράσινο» όριο, ενώ μίλησε και για περιοχές στις οποίες έφτασε ακόμη και το 7%(!), συμπληρώνοντας πως τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 20.000.
«Τις τελευταίες δύο μέρες, οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις 500», είπε ακόμα, ενώ τόνισε πως μόνο στην Αττική έγιναν την τελευταία εβδομάδα πάνω από 2.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Επιπλέον, αναφέρθηκε ξανά στην ενδοοικογενειακή μετάδοση του κορωνοϊού, αλλά και στους κινδύνους διασποράς στις κοινωνικές συναθροίσεις σε σπίτια, αλλά και στους χώρους εργασίας. «Όταν αυξάνει η διασπορά πέφτει η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων ασθενών», σχολίασε.
«Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στην Αττική, συνεχίζεται και προβλέπουμε ότι θα συνεχίζεται και τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες», συνέχισε η κα Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι η πληρότητα των ΜΕΘ υπολογίζεται στο 92%, παρά την αύξηση των κλινών, αλλά και τη συνδρομή ιδιωτικών κλινικών. Βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία του επιδημιολογικού φορτίου, τόνισε, προσθέτοντας ότι οι μεταλλάξεις άλλαξαν τις ισορροπίες, κυρίως λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας.
Απαραίτητη η μάσκα και για όσους έχουν εμβολιαστεί
«Αξίζει να σημειωθεί πως τη μάσκα πρέπει να φορούν και οι εμβολιασθέντες. Το εμβόλιο μας προστατεύει από το να νοσήσουμε, αλλά δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι αυτός που εμβολιάστηκε δεν μπορεί να γίνει φορέας και να μεταδόσει τον ιό στο οικογενειακό του περιβάλλον ή σε αυτούς που είναι γύρω του», επισήμανε, αναφερόμενη στην αναγκαιότητα της σωστής χρήσης της μάσκας.
Αναφορικά δε με τα όσα έχουν ακουστεί για τα θρομβοεμβολιά επεισόδια που ενδεχομένως σχετίζονται με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, επισήμανε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έκρινε πως στη χώρα μας ο εν λόγω εμβολιασμός θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
Τέλος τόνισε πως οι ειδικοί ζήτησαν «οριζόντιο λουκέτο» στα σχολεία όλης της χώρας για δύο εβδομάδες, με τα μαθήματα να γίνονται, πλέον, με τηλεκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Σημάδια επιβράδυνσης
«Η πανδημία εξακολουθεί να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης στη χώρα μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. «Στην Αττική η επιδημία συνέχισε να αυξάνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ότι την προηγούμενη εβδομάδα», είπε, τονίζοντας πως «ο δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1 και η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη, αλλά καλύτερη εικόνα θα έχουμε από την ερχόμενη Πέμπτη».
Και ο κ. Μαγιορκίνης, εξάλλου, τόνισε τη σημασία πρόληψης ενδοοικογενειακής μετάδοσης και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας και στη μείωση των επαφών μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καθημερινότητά μας.
Στην συνέχεια, παίρνοντας το λόγο ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι για την Καθαρά Δευτέρα ισχύει ό,τι και σήμερα, δηλαδή δεν επιτρέπονται οι υπερ-τοπικές μετακινήσεις, οι μετακινήσεις με τα SMS 2 και 3 θα γίνονται εντός του δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από το σπίτι μας, ενώ για το SMS 6 θα χρησιμοποιούμε μόνο τα πόδια ή το ποδήλατο μας. Άρα και ο χαρτατετός θα «πετάξει» μόνο κοντά στο σπίτι μας, ενώ κανονικά θα ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως ισχύει και σήμερα.
Νέες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο»
Στη συνέχεια, επισήμανε ότι στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν για μια ακόμη εβδομάδα οι Περιφέρειες Αττικής, οι Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας, οι Π.Ε. Βοιωτίας, Εύβοιας (εξαιρουμένου του δήμου Σκύρου), Φθιώτιδας και Φωκίδας, οι Π.Ε. Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας, η Π.Ε. Θεσσαλονίκης, οι Π.Ε. Άρτας και Θεσπρωτίας, η Π.Ε. Ηρακλείου, η Π.Ε. Σάμου, η Π.Ε. Λευκάδας (εξαιρουμένου του δήμου Μεγανησίου), ο δήμος Καλυμνίων, ο δήμος Ρόδου, ο δήμος Χίου και ο δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.
Επιπλέον, από αύριο, Σάββατο 13/03, εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο» έως και 22 Μαρτίου, οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Ευρυτανίας και Λέσβου, αλλά και οι δήμοι Ιωαννίνων, Μετσόβου, Κατερίνης, Χανίων και Σκιάθου, με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας να εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο»).
Παράλληλα, τα σχολεία κλείνουν (ξανά) σε όλη τη χώρα και τα μαθήματα θα γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης έως και 29 Μαρτίου, με εξαίρεση, πάντα, τα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.