Αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, με συνηθέστερα την κατάθλιψη και τις διατροφικές διαταραχές, προκάλεσαν τα πολύμηνα lockdowns για την αντιμετώπιση της πανδημίας τoυ Covid-19, σύμφωνα με ερευνητές του βρετανικού Cambridge University.
Πιο ευάλωτοι από όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «British Medical Journal», είναι οι νέοι, οι οποίοι υποφέρουν από «φαύλους κύκλους αυξανόμενης ψυχικής δυσφορίας και στρες» κατά την καραντίνα.
Σε πιο φτωχές οικογένειες
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την παιδοψυχίατρο Tamsin Ford, προσθέτουν ότι έρευνες έδειξαν «μέτριες αυξήσεις» των ψυχολογικών προβλημάτων και των συμπτωμάτων κατάθλιψης στους νέους κάτω των 18 ετών κατά τη διάρκεια του lockdown. Διαπίστωσαν, δε, ότι τα παιδιά, ιδίως όσα μεγαλώνουν σε πιο φτωχές οικογένειες, είναι αυτά που υποφέρουν περισσότερο και βλέπουν την ψυχολογία τους να χειροτερεύει «με σταθερό ρυθμό».
Την ίδια ώρα, τα περιστατικά διατροφικών διαταραχών στους νέους της Αγγλίας αυξήθηκαν κατά 16% το 2020 σε σχέση με το 2016, και μάλιστα «το ίδιο μοτίβο» φαίνεται ότι παρατηρείται σε όλες τις ψυχιατρικές παθήσεις. Γι’ αυτό οι ψυχίατροι του Cambridge University ζητούν να ληφθεί άμεση δράση, ώστε «να διασφαλιστεί ότι η τωρινή γενιά των νέων δεν θα πληγεί δυσανάλογα (με τις άλλες ηλικίες) από τον Covid-19», ιδίως καθώς παρατηρείται αυξημένη τάση για αυτοκτονίες.