Κεραυνοί στο Ισραήλ για την τουρκική πρόκληση – Απαράδεκτη η σιωπή της Ελλάδας!

Άρθρο-φωτιά στην Τζερούσαλεμ Ποστ παρουσιάζει την Τουρκία έτοιμη για σύγκρουση με το Ισραήλ και την Ελλάδα!

Must Read

Την οργή του Ισραήλ έχει επισύρει η νότα –πρόκληση πολέμου– που έστειλε η Τουρκία, με την οποία απαιτεί από το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο να σταματήσουν τις οποίες εργασίες στην ανατολική Μεσόγειο, θεωρώντας ότι η περιοχή αποτελεί τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Η νότα που κοινοποιήθηκε στην Ε.Ε., έχει μείνει αναπάντητη μέχρι στιγμής από την Ελλάδα, παρότι συνιστά βάναυση παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου. Το Ισραήλ, όμως, θεωρεί αυτή την νότα ως απόφαση της Τουρκίας να συγκρουστεί με το Ισραήλ. Ενδεικτικό είναι το άρθρο στη μεγαλύτερη ισραηλινή εφημερίδα, την Jerusalem Post, το οποίο παραθέτουμε σε μετάφραση:

Η Τουρκία απέστειλε διπλωματικό σημείωμα στην Ελλάδα και το Ισραήλ υποστηρίζοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να ζητήσουν «την άδειά της, πριν ξεκινήσουν εργασίες για ένα προτεινόμενο υποθαλάσσιο καλώδιο τροφοδοσίας στα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου», σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Άγκυρα, τη Δευτέρα το βράδυ.

Αυτό έρχεται λίγες ημέρες μετά το τέλος ναυτικής άσκησης του Ισραήλ με Κύπρο, Ελλάδα και Γαλλία. Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση της Λιβύης το 2019 και απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας και της Αθήνας στη θάλασσα τον τελευταίο χρόνο.

Τον Απρίλιο και τον Δεκέμβριο του 2020, η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι ήθελε να συμφιλιωθεί με το Ισραήλ, επιδιώκοντας να το δελεάσει από μια «αναδυόμενη εταιρική σχέση» με την Ελλάδα. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας προσπάθησαν ακόμη και να στείλουν χάρτες στο Ισραήλ, ισχυριζόμενοι ότι θα μπορούσαν να υπογράψουν μια συμφωνία με την Ιερουσαλήμ που θα διαγράψει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου από το χάρτη. Το Ισραήλ και η Κύπρος, όμως, έχουν φιλικούς δεσμούς και θαλάσσια όρια, στο οποίο συμφωνούν από κοινού.

Το Ισραήλ ετοιμάζει νέα πολεμικά πλοία για να υπερασπιστεί την αποκλειστική οικονομική ζώνη του στη θάλασσα και τις πλατφόρμες φυσικού αερίου. Επιπλέον, το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα και την Κύπρο για έναν αγωγό, τον East Med το περασμένο καλοκαίρι και είναι μέρος ενός φόρουμ φυσικού αερίου μαζί τους, όπως και με άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου. Ο στόχος της Τουρκίας είναι να διαλύσει τις σχέσεις του Ισραήλ.

Υποθαλάσσιο καλώδιο
Το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει ενεργειακά το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα

Επίσης, προσπάθησε να δελεάσει την Αίγυπτο με αξιώσεις συμφιλίωσης τον τελευταίο μήνα. Η Αίγυπτος είπε ότι η Τουρκία πρέπει να πραγματοποιήσει εσωτερικές μεταρρυθμίσεις για να ανοίξει το δρόμο για εξομάλυνση. Η Τουρκία φιλοξενεί τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

«Σε διπλωματικό σημείωμα (νότα) που στάλθηκε στις πρεσβείες των δύο χωρών (Ελλάδα, Ισραήλ) και στην αντιπροσωπεία της Ε.Ε. τη Δευτέρα, η Άγκυρα δήλωσε ότι οι τρεις πρέπει να ζητήσουν την άδειά τους προτού πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε εργασία στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές», όπως ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η Τουρκία είναι θυμωμένη που η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα «υπέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα μια αρχική συμφωνία για την τοποθέτηση του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου στον κόσμο, που συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας τους».

Ο τελευταίος ισχυρισμός της Άγκυρας είναι ότι τα προβλεπόμενα σχέδια της διασύνδεσης «EuroAsia», μήκους 1.200 χιλιομέτρων (745 μίλια) δείχνουν ότι διέρχεται από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, όπως ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Καθεστώς τρόμου στην Τουρκία

Η Τουρκία προφανώς θέλει να χρησιμοποιήσει αυτήν την απειλή που βασίζεται στους ισχυρισμούς σχετικά με το καλώδιο για να εκβιάσει το Ισραήλ. Αυτός είναι και ο λόγος των διαρροών στα τουρκικά ΜΜΕ. Το καθεστώς Ερντογάν έχει συλλάβει, φυλακίσει ή εξορίσει όλους τους «ενοχλητικούς» δημοσιογράφους, έτσι ώστε τα μέσα ενημέρωσης να αντικατοπτρίζουν την κυβερνητική στάση.

Η Daily Sabah, η TRT και η Anadolu έσπευσαν να εκτυπώσουν κυβερνητικές αξιώσεις σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και το «σημείωμα» που στέλνει η Τουρκία. Η νότα της Τουρκίας δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, σε σύγκριση με τους ισχυρισμούς συμφιλίωσης που εξέφρασε πέρυσι. Επίσης, κατηγόρησε το Κοσσυφοπέδιο για το άνοιγμα σχέσεων με το Ισραήλ και προσπάθησε να σαμποτάρει τις νέες Συμφωνίες του Ισραήλ με τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν.

Η Άγκυρα είναι επίσης θυμωμένη που το Σουδάν και το Ισραήλ συμφώνησαν να αναπτύξουν διπλωματικές σχέσεις. Αυτά είναι οπισθοδρόμηση για την πολεμοχαρή χώρα, η οποία στηρίζει τη Χαμάς και προσπάθησε να απομονώσει το Ισραήλ την τελευταία δεκαετία.

Μέχρι πριν από περίπου 15 χρόνια, η Τουρκία και το Ισραήλ είχαν καλές σχέσεις. Από τότε, ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθε στην εξουσία και έγινε ολοένα και πιο αυταρχικός, ενώ η χώρα του έχει γίνει ηγετικός αντίπαλος του εβραϊκού κράτους. Συγκρίνει το Ισραήλ ακόμα και με τη ναζιστική Γερμανία στα επίσημα σχόλια του ΟΗΕ το 2019.

Τώρα, η Τουρκία βρίσκεται απομονωμένη στην περιοχή. Οι μόνοι φίλοι της είναι το Κατάρ, η Χαμάς και η αδύναμη κυβέρνηση της Λιβύης, καθώς και ορισμένοι εξτρεμιστές στη βόρεια Συρία, σεσημασμένοι για εθνοκάθαρση, που εργάζονται ως μισθοφόροι για την Άγκυρα, ανίκανοι για να επιτύχουν οτιδήποτε άλλο. Η Άγκυρα θέλει να εμφανίσει ένα νέο πρόσωπο, μιλώντας πρόσφατα με τη Ρωσία και το Κατάρ για τη Συρία. Ωστόσο, κατάφερε να αποξενώσει τη Γαλλία και πολλές άλλες χώρες.

Ανησυχεί ακόμα και το ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να συνεργαστούν με την Τουρκία για τη διοργάνωση ειρηνευτικής διάσκεψης των Ταλιμπάν, αν και η Άγκυρα φαίνεται να προτιμά τη Ρωσία και το Ιράν από το να συνεργάζονται με τη Δύση και τις ΗΠΑ. Ακόμα και το ΝΑΤΟ φαίνεται να ανησυχεί για την καταστολή στην Τουρκία, για τη δημοκρατία και την πορεία της προς τη Ρωσία και την Κίνα.

Με τη νέα αυτή πρόκληση απέναντι στην Ελλάδα και το Ισραήλ, η Τουρκία μπορεί να προετοιμάζει τον δρόμο για αυξημένες εντάσεις με την Κύπρο, την Αίγυπτο και τη Γαλλία. Αυτές οι χώρες, μαζί με τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία, φαίνεται ότι έχουν όλο και περισσότερα κοινά συμφέροντα.

Επιπλέον, η Αμερική και η Ινδία, καθώς και άλλες χώρες, θέλουν να συνεργαστούν στενότερα με τη Γαλλία, και η Γαλλία και η Ινδία θέλουν και οι δύο να συνεργαστούν με τα ΗΑΕ. Αυτό σημαίνει ότι ένα υποβρύχιο καλώδιο ή αγωγός φυσικού αερίου μπορεί να συμβολίζει μεγαλύτερη, μεταβαλλόμενη δυναμική!

Άρθρο – κόλαφος, που όμως υποχρεώνει την Ελλάδα να πάρει ξεκάθαρη θέση! Θα προδώσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με πρόσχημα τις διερευνητικές με την Τουρκία; Θα απεμπολήσει κυριαρχικά δικαιώματα την ώρα που ακόμα και το Ισραήλ εκφράζει την βεβαιότητα του ότι η Τουρκία επιθυμεί σύρραξη; Απομένει να δούμε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This