Μια όχι ιδιαίτερα προβεβλημένη επέκταση της πανδημίας «φώτισε» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζοντας πως ο νέος κορωνοϊός έχει πλήξει σοβαρά τη φροντίδα των άρρωστων ή πρόωρων νεογέννητων, καθώς πολλά χωρίζονται ανώφελα από τις μητέρες τους και εκτίθενται στον κίνδυνο θανάτου ή μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας.
Ειδικοί του τομέα αυτού ανέφεραν πως δύο νέες έρευνες έδειξαν ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη νεογνών δεν επιτρέπουν στις μητέρες που έχει επιβεβαιωθεί ή υπάρχει υποψία ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό να έχουν σωματική επαφή με τα νεογέννητα μωρά τους και σχεδόν ένα τέταρτο από αυτούς που ρωτήθηκαν δεν επέτρεπαν τον θηλασμό.
«Μητρική φροντίδα τύπου καγκουρό»
Ωστόσο, το να παραμένουν οι μητέρες μαζί με τα μωρά τους και η ενθάρρυνση να έχουν όλα τα μωρά τη λεγόμενη «μητρική φροντίδα τύπου καγκουρό» -η οποία αφορά την από νωρίς και πολύ στενή επαφή ανάμεσα στη μητέρα και στο νεογέννητο– θα μπορούσε να σώσει περισσότερες από 125.000 ζωές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Lancet EclinicalMedicine.
Τα νεογέννητα σε όλο τον κόσμο έχουν «δικαίωμα στην επαφή που χρειάζονται με τους γονείς τους, η οποία σώζει ζωές» και αυτό δεν θα πρέπει να τους το αρνούνται λόγω της πανδημίας του Covid-19, δήλωσε ο Άνσου Μπανέρτζι, ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για θέματα υγείας των μητέρων και των νεογέννητων. «Δεκαετίες προόδου στη μείωση των θανάτων παιδιών θα τεθούν σε κίνδυνο, αν δεν ενεργήσουμε τώρα» σημείωσε σε ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι μητέρες θα πρέπει να συνεχίσουν να μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο με τα μωρά τους από την ώρα της γέννησής τους, να μπορούν να τα θηλάσουν και να έχουν σωματική επαφή μαζί τους, ακόμα κι αν υπάρχουν υποψίες ή έχει επιβεβαιωθεί η προσβολή τους από Covid-19.