Στην έκδοση ενός νέου ομολόγου, τριακονταετούς διάρκειας, ετοιμάζεται να προχωρήσει τις επόμενες ώρες το Ελληνικό Δημόσιο, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Πρόκειται για μια κίνηση που γίνεται πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν 13 χρόνια και έχει στόχο την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων, αλλά και την αποστολή του μηνύματος στις διεθνείς αγορές ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα δανεισμού σε βάθος πολλών δεκαετιών, πέραν του 2030, έτος κατά το οποίο οι δανειστές θεωρούν ότι είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Επίσης, η εν λόγω κίνηση επιχειρεί να πείσει τους οίκους αξιολόγησης να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, καθώς παραμένει σε κατηγορία εκτός επενδυτικής βαθμίδας.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι πρόκειται για μια έκδοση που είναι περισσότερο στρατηγικού χαρακτήρα, παρά ταμειακού, γι’ αυτό τον λόγο εκτιμάται ότι θα αντληθούν περί τα 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο που θα κινείται κοντά στο 1,6%-1,7%.
Το ελληνικό σχέδιο για τα 32 δισ. ευρώ
Τις βασικές γραμμές της ελληνικής πρότασης για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin).
Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων:
- Μέγιστη κρατική χρηματοδότηση 50%
- Το 20% του ποσού θα πρέπει να καταθέσει ο επενδυτής με ίδια κεφάλαια
- Το υπόλοιπο 30% θα πρέπει να προέρχεται από τραπεζική χρηματοδότηση
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα πρώτα έργα στα οποία θα δοθεί το πράσινο φως περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:
- Τα vouchers για την αγορά tablets από μαθητές για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης
- Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»
- Ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών, όπως η διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων με το δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας
- Η αγορά 600.000 ταμειακών μηχανών που θα συνδέονται online με τις φορολογικές Αρχές
Το τελικό σχέδιο αναμένεται να έχει κατατεθεί έως τα μέσα Απριλίου.