Παρά τις ελληνικές υποχωρήσεις στη Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Σκοπίων,(που οδεύει προς κατάργηση από ελληνικής πλευράς) για τα Ιστορικά, Αρχαιολογικά και Εκπαιδευτικά Θέματα που εξετάζει τα σχολικά βιβλία, οι Σκοπιανοί είναι έτοιμοι να την τινάξουν στον αέρα.
Μια και παρά τα όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών θέλουν να συνδεθούν από το… παράθυρο ιστορικά με τη Μακεδονία, μετά την πάσα που τους έγινε από τον επικεφαλής της ελληνικής επιτροπής!
Οι Σκοπιανοί παράλληλα ανησυχούν για το ποιοι θα μετέχουν από ελληνικής πλευράς στην νέα επιτροπή καθώς φοβούνται ότι θα αλλάξει γραμμή και θα εκφράσει τις ελληνικές εθνικές θέσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι όπως μετέδωσαν ηλεκτρονικά κυρίως ΜΜΕ των Σκοπίων ο πρώην Πρωθυπουργός της FYROM Nikola Gruevski, ο οποίος διαφεύγει στην Ουγγαρία, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο “Facebook”, σχολίασε ως εξής το έργο της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας για τα Ιστορικά, Αρχαιολογικά και Εκπαιδευτικά Θέματα:
«Ανησυχητικές ειδήσεις για το έργο και τη συμπεριφορά της Επιτροπής για τα Ιστορικά Θέματα με την Ελλάδα…Ο Πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής (σ.σ. Σπυρίδων Σφέτας) σε ένα σημείο εξηγεί στην κοινή γνώμη τους ότι από πλευράς μας, όσον αφορά στη συμφωνία που ετοιμάζουν, υπάρχουν “δοκάρια χωρίς τερματοφύλακα”. Ο ίδιος αναφέρει:… “Η ελληνική επιτροπή δεν βλέπει πρόταση από την άλλη πλευρά ότι μέρος της σημερινής «Βόρειας Μακεδονίας» (όπως αποκαλεί τα Σκόπια) είναι διάδοχος της ιστορικής αρχαίας Μακεδονίας”…Τί είναι έτοιμη να αποδεχθεί η ηγεσία αυτής της κυβέρνησης, προκειμένου να τύχει προστασίας για το έγκλημα που έχει συντελεστεί…», έγραψε, σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων ο Gruevski στο “Facebook”.
Και αυτό την ώρα που ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της ελληνικής ομάδας στη Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, Σπυρίδωνας Σφέτας, δήλωσε ότι δεν βλέπει αρνητικά την πρόταση των Σκοπίων να ληφθεί υπόψη ότι μέρος του σημερινού κρατιδίου ανήκει στην ιστορική αρχαία Μακεδονία!
Υπό τους τίτλους «Σε διάλειμμα και οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για τα σχολικά βιβλία / Η αρχαιότητα θα περιμένει τη νέα ελληνική επιτροπή», δημοσίευμα της εφημερίδας “NEZAVISEN” αναφέρει ότι η αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.
Παρότι από την ελληνική πλευρά διακινήθηκαν πληροφορίες ότι έχει διευθετηθεί μεγάλο μέρος των ανοιχτών ζητημάτων προς όφελός της, σημειώνει το δημοσίευμα, τα γεγονότα επί του παρόντος καταδεικνύουν ότι υπάρχει πλήρης στασιμότητα στο διάλογο, διότι η χώρα τους αυτή τη στιγμή δεν έχει συνομιλητή.
Πληροφορίες που πηγάζουν από την πλευρά των Σκοπίων υποδεικνύουν ότι η Ελλάδα αλλάζει τα μέλη της ομάδας της και το ερώτημα που τίθεται είναι προς ποια κατεύθυνση θα διεξαχθούν οι συνομιλίες μετά την έλευση στην εξουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, των οποίων οι θέσεις είναι πιο άκαμπτες σε σύγκριση με εκείνες του Αλέξη Τσίπρα και των μελών του κόμματός του, διατείνεται το δημοσίευμα.
Οι πηγές της εφημερίδας που προέρχονται από την ομάδα της αποκαλούμενης με βάση της συμφωνία των Πρεσπών «Βόρειας Μακεδονίας», που μετέχει στη Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Σκοπίων για τα Ιστορικά, Αρχαιολογικά και Εκπαιδευτικά Θέματα που εξετάζει τα σχολικά βιβλία, επισημαίνουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι θα πρέπει κανείς να είναι εξαιρετικά διακριτικός και να μην απαντά στις δηλώσεις εκ μέρους της Αθήνας, ώστε να μην ανοίξει νέο μέτωπο σύγκρουσης, παρόμοιο με εκείνο με τη Βουλγαρία για τον Goce Delchev.
Η ομάδα των Σκοπίων στη Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με την Ελλάδα αρνείται να σχολιάσει τις τρέχουσες θέσεις στις συνομιλίες, δίχως να υπάρξει συμπέρασμα από κοινού με τους Έλληνες ομολόγους, ωστόσο επισημαίνει ότι αυτές είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες που περιγράφει ο Σφέτας.
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, σε δηλώσεις του στο «Έθνος», ο Σπυρίδων Σφέτας, απαρίθμησε τα σημεία στα οποία, κατά την άποψή του, έχει επιτευχθεί συμβιβασμός.
«Μετά τη διήμερη μάχη στα Σκόπια, έγινε αποδεκτό ότι ως Σλάβοι δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες, ότι η αρχαία μακεδονική ιστορία και πολιτισμός είναι μέρος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που επηρέασε τον παγκόσμιο πολιτισμό», ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σφέτας και πρόσθεσε ότι η ελληνική ομάδα στη Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με τα Σκόπια δεν βλέπει αρνητικά την πρόταση της πλευράς της γειτονικής χώρας να ληφθεί υπόψη ότι μέρος του σημερινού κράτους ανήκει στην ιστορική αρχαία Μακεδονία.
«Για τη βυζαντινή περίοδο αποδέχθηκαν ότι οι Σλάβοι δεν πήραν το όνομα Μακεδόνες από τους αρχαίους Μακεδόνες και ότι οι όροι Μακεδόνες και Σλάβοι δεν ήταν ταυτόσημοι κατά την μεσαιωνική περίοδο», δήλωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σφέτας και ολοκληρώνοντας συμπλήρωσε ότι για την ελληνική πλευρά δεν αποτελεί επίσης επίμαχο σημείο στα σχολικά βιβλία τους να υπάρχουν περισσότερες αναφορές για τους βαλκανικούς λαούς, κάτι που εισηγήθηκαν τα Σκόπια.