Διευκρινίσεις για τα self tests, που θα μπορούν οι πολίτες να κάνουν δωρεάν από τα τέλη Μαρτίου, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
«Δεν μιλάμε για rapid tests, μιλάμε για τα tests που μπορεί κάποιος να κάνει μόνος του, τα οποία δεν υπήρχαν μέχρι πριν από κάποιο χρονικό διάστημα. Σε αυτό το σημείο, η Ελλάδα θα πρωτοπορήσει ξανά και θα είναι και πάλι από τις πρώτες χώρες που θα τα φέρει», τόνισε.
Τι θα γίνεται σε περίπτωση που το self test βγει θετικό
Όπως είπε ο κ. Πέτσας, εάν το τεστ που κάνει ο πολίτης σπίτι του βγει θετικό, θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία που θα προβλέπεται, η οποία σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει μία επιβεβαίωση του αρχικού αποτελέσματος, ώστε από εκεί και πέρα να υπάρξει η ιχνηλάτηση και η καταγραφή του κρούσματος.
«Μέχρι τέλος Μαρτίου, όλα αυτά θα εξειδικευτούν, ώστε να ξέρει κάποιος τι πρέπει να κάνει», διευκρίνισε ο κ. Πέτσας.
Ενδεχόμενο για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών, καθώς η εθελοντική ανταπόκριση στην πρόσκληση του Υπουργού Υγείας δεν φίνεται να βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Για τον λόγο αυτή άλλωστε ο Βασίλης Κικίλιας είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.
«Όταν φτάνουμε σε κάποια όρια και δεν υπάρχει αυτή η εθελοντική συνεργασία, θα πρέπει η οργανωμένη πολιτεία -εν προκειμένω η κυβέρνηση- να παίρνει σκληρές αποφάσεις. Επομένως, εάν χρειάζεται να πάμε σε επιτάξεις ή επιστρατεύσεις ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί, θα το κάνουμε. Η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά. Επομένως, πρέπει να βρεθεί ο τρόπος, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε ψηλά τις δυνατότητες του συστήματος υγείας για να συνεχίζει να περιθάλπει όσους συμπολίτες μας το έχουν ανάγκη» υποστήριξε ο κ. Πέτσας.
Μάλιστα, επεσήμανε πως δεν του αρέσει η λέξη «τελεσίγραφο», εξηγώντας πως του αρέσει να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα, η οποία -όπως είπε- καθορίζει πόσο πιεστική είναι η ανάγκη να υπάρξει εθελοντική συνεισφορά γιατρών. «Είναι ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού στο θέμα αυτό. Δεν είναι η πανδημία ευκαιρία να λύσουμε συντεχνιακά ζητήματα, ούτε ζητήματα που χρονίζουν. Είναι η στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες της πανδημίας. Για αυτό είτε θα υπάρξει αυτή η εθελοντική συνεισφορά που όλοι πιστεύουμε ότι θα υπάρξει, είτε ο Πρωθυπουργός θα ασκήσει το προνόμιό του που είναι και η επίταξη υπηρεσιών. Γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμο μέγεθος. Δεν μπορούμε να συζητάμε αέναα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.