Φοροελαφρύνσεις «παυσίπονο» για επιχειρήσεις και νοικοκυριά προωθεί η κυβέρνηση

Χάρτινες αποδείξεις, «πάγωμα» τεκμηρίων διαβίωσης και νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ στο πλάνο

Must Read

Τον «οδικό χάρτη» των επόμενων μηνών επιχειρεί να διαμορφώσει το υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώνοντας ένα νέο «πακέτο» μέτρων, που θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, προκειμένου να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει «παγώσει» τις μειώσεις φόρων λόγω της επέκτασης του lockdown, ενώ πηγές του οικονομικού επιτελείου τονίζουν πως, προτού γίνουν οι ανακοινώσεις, θα πρέπει να έχει αποτυπωθεί η οικονομική πληγή της πανδημίας.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν ανατρέψει κάθε σχεδιασμό που είχε καταρτίσει το οικονομικό επιτελείο για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, αρχικά με το λιανεμπόριο και έπειτα με την εστίαση, σημειώνοντας ότι από την αρχή του έτους είχαν υπολογίσει πως θα παραμείνουν κλειστά τα εστιατόρια και τα καφέ έως τον Μάρτιο.

Ωστόσο το νέο σενάριο του Μαξίμου προκαλεί ανατροπές. Το υπουργείο Οικονομικών αναγκάζεται να υιοθετήσει μια σειρά από μέτρα, που θα περιλαμβάνουν σχεδόν όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και των φορολογουμένων.

Το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

Στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου αναμένεται να κατατεθεί το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει μια σειρά από έκτακτες παρεμβάσεις τόσο για φέτος όσο και για το 2022, με στόχο κάποιες από αυτές να μονιμοποιηθούν από το 2023. «Κλειδί» για το νέο «πακέτο» αποτελεί η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup να επεκτείνει τη δημοσιονομική ευελιξία και το 2022, μια εξέλιξη που λύνει τα χέρια της κυβέρνησης για τη λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του έτους έχουν ήδη εφαρμοστεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% και η αναστολή πληρωμής της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου για το 2021 βρίσκονται:

  • Το μέτρο των αποδείξεων. Για φέτος το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα «περνούν» και οι χάρτινες αποδείξεις, προκειμένου να καλύπτεται το 30% του εισοδήματος κάθε φορολογουμένου με κάθε είδους παραστατικά. Μόνη προϋπόθεση αποτελεί η ηλεκτρονική δήλωση της χάρτινης απόδειξης στην Εφορία με τη χρήση QR code.
  • Η σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων. Στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση των εύλογων δαπανών διαβίωσης προς όσους φορολογουμένους χάσουν ένα σημαντικό κομμάτι των εισοδημάτων τους εν μέσω της πανδημίας. Στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν τους επόμενους μήνες οι φορολογούμενοι θα βρουν προσυμπληρωμένα τα ποσά που χαρακτηρίζονται ως εύλογες δαπάνες, όπως, για παράδειγμα, το έκτακτο επίδομα των 534 ευρώ ή άλλες αποζημιώσεις που έχουν λάβει. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών απορρίπτουν κάθε σκέψη για οριζόντια μείωση των τεκμηρίων ή κατάργησή τους. Πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία και σε εκείνους που έχουν σημειώσει ακόμα και αύξηση των εισοδημάτων τους.
  • Η αναστολή πληρωμής της προκαταβολής φόρου που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι το μέτρο εφαρμόστηκε πέρσι εκτάκτως και προέβλεπε μείωση κατά 100% για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που κατάφεραν -εν μέσω πανδημίας- να κλείσουν το 2020 με κέρδη, αλλά με σημαντική μείωση τζίρου σε σύγκριση με το 2019. Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η πρόταση για επαναφορά του έκτακτου μέτρου και για φέτος, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι επιχειρήσεις.
  • Το «πάγωμα» του τέλους επιτηδεύματος. Η απαλλαγή αναμένεται να αφορά τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που διέκοψαν τις δραστηριότητές τους εντός του 2020 με κρατική εντολή. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., πρόκειται για 206.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν την άνοιξη του περασμένου έτους, κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, αλλά και στο τέλος του 2020, κατά το δεύτερο lockdown. Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται και το σενάριο σταδιακής κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος, με μείωσή του κατά 30% από φέτος, προκειμένου να αποσυρθεί οριστικά ως μέτρο μέσα στην επόμενη τριετία.
  • Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά επιπλέον 8% και η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σε περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η πρόταση περιλαμβάνεται και στην έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη.

Τι περιλαμβάνει το «πακέτο» μέτρων του 2022

Η δημοσιονομική ευελιξία και το 2022 συνεπάγεται το τέλος των πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ που είχε υποχρέωση να εφαρμόζει η Ελλάδα λόγω των Μνημονίων.

Υπό αυτό το πρίσμα, θα μπορέσει να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για επέκταση των μέτρων στήριξης, καθώς εκτιμάται ότι όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα επιστρέψουν στα προ-Covid επίπεδα προς τα τέλη του ερχόμενου έτους.

Συγκεκριμένα, για το 2022 ανοίγει ο δρόμος για:

  • Επέκταση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Δεν αποκλείεται το μέτρο να εφαρμοστεί και σε δημοσίους υπαλλήλους και σε συνταξιούχους, οι οποίοι φέτος καταβάλουν κανονικά τον φόρο.
  • Σταδιακή κατάργηση της προκαταβολής φόρου που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις.
  • Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να ενισχυθεί η απασχόληση, αλλά και να επέλθει μια έμμεση ενίσχυση των εισοδημάτων.
  • Νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, από το 24% στο 20%, με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This